Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar paus - ingen dalkarlsmarsch i år

Annons

Men det är inte slut med storvandringarna för gott.

- Har folk gått de här stigarna i 500 år, så ger inte vi upp efter ett par år, säger Trons Lasse Mattsson, en av vandrarna.

Under våren och försommaren kommer det att ordnas vandringar längs ett par av dagsetapperna.

Den 14 maj kommer exempelvis eleverna på Bjursåsskolan att få gå en dagsmarsch in till Falun. Rektorn Göran Lindén tog kontakt med vandringsarrangörerna för att råd inför friluftsdagen. Trons Lasse Mattsson och de övriga aktiva tände på idén och ska se till att det blir en tur på samma sätt som de tidigare storvandringarna.

- Vi satsar på skolungdomarna och de får gå en dagsetapp. Det är något som de kan ta med sig - att de har gått efter den väg som man gick till herrarbetena i Stockholm, säger Trons Lasse Mattsson.

Sträckan Bjursås-Falun kommer man även gå den 10 juli, i anslutning till Falun Då. Det är en vandring längs gamla Linnévägen och ingår i Världsarvet. Förhoppningen är att så många som möjligt har historiska kläder och att spelmän går i spetsen.

Lördagen den 24 april och tisdagen den 8 juni finns det också möjlighet att gå dagsmarschen från Bjursås till Falun.

Lördagen den 15 maj kan man gå en annan delsträcka efter Linnévägen mellan Rättvik och Falun. Då är det en grupp som ska gå den 28 kilometer långa turen mellan Söderås och Bjursås.

Tre gånger har det arrangerats storvandringar mellan Mora och Stockholm - år 2000, 2001 och 2003.

Det är ett tiotal personer som arbetar ideellt med att ordna dalkarlsvandringarna under Dalarnas fornminnes och hembygdsförbund.

- Vi orkar inte köra en storvandring varje år, säger Trons Lasse Mattsson.

I år riktar de in sig på att skapa en tydlig vandringsled till Stockholm. För att göra det så måste de dels bestämma sig hur stigarna ska märkas ut, dels tänka ut var leden ska dra fram. Hittills har det inte varit självklart vilken väg de ska gå. Utöver det vill de ha kontakt med hembygdsföreningar och församlingar i Dalarna, Uppland och Stockholm så att de även i fortsättningen får god hjälp av dem efter vägen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons