Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tar över nya hotellet

Annons

-Det kommer att bli spännande. Det hela började med att vi var med i projektgruppen och såg möjligheterna för det nya hotellet.

- Vi har fått vara med i hela planeringen och det känns extra inspirerande, säger Lasse och Gilla Backlund.

Gilla ska vara den operativa hotellchefen men de betonar att det främst är den yngre generationen, sonen Johan och hans sambo Victoria Jonsson, med rötterna i Dala-Järna, som ska vara hotellentreprenörer i Malung. Familjebolaget heter Västerdala Turism AB.

Sankt Olof Hotell och Krog kommer det blivande hotellet i bostadsområdet Fällen att heta.

Hotellet ska stå klart att öppna till hösten, i månadsskiftet september-oktober. Det blir 51 rum med upp till 119 bäddar, en restaurang med 60 platser och en lika stor konferensavdelning.

Gilla Backlund har designat hotellets rum, restaurang och inredning till en karaktär av affärshotell. Att man bygger inne i ett befintligt hus ger automatiskt en del spännande variationer i utformningen av hela hotellet.

Familjens koncept för driften av hotellet bygger på en beläggning på cirka 35 procent utslaget över hela året. Statistik pekar på att det är en rimlig beräkning. Man räknar med att hotellet i genomsnitt kommer att ge jobb åt tio personer.

-Vi hade aldrig gett oss på det här om vi inte trott på idén. Vi har gjort en kalkyl som bygger på tio års drift, säger Lasse Backlund.

Familjen Backlund är välkänd i branschen efter tiotals år i Sälenfjällen. Där har de drivit Sälenstugan under 70- och 80-talen, och Stötens skidanläggning under 90- talet. År 2000 sålde de Stöten för att "Ta det litet lugnare".

-Det var skönt i början och vi har haft andra uppdrag. Men det lockar att vara entreprenör igen. Då ungdomarna ville vara med i satsningen var det inte svårt att tacka ja och börja om, säger Lasse Backlund, som nu lämnat de flesta av sina andra uppdrag för att med kraft ägna sig åt det nya hotellets ekonomi och administration.

Familjen Backlund tror att det nya hotellet har goda förutsättningar. Det finns flera målgrupper för att belägga hotellet:

Näringslivet i bygden vill ha hotellet för besökare och representation.

Genomfartstrafiken på Europaväg E45 och Sälen-vägen bör generera hotellgäster.

Besökare i Dalafjällen kan tjäna en skiddag på att övernatta i Malung på uppresan.

Större arrangemang i Malung och kringliggande orter ger också underlag.

-Sedan gäller det förstås att vi alla som verkar i turistbranschen tillsammans kan utveckla aktiviteter som lockar besökare till Malung. Vi ser fram emot att få bidra till en del av Malungs fortsatta utveckling, säger familjen Backlund.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons