Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tänker gå vidare

Annons

I tisdags valde Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att fria de tre läkare vid Falu lasarett som anmälts av Ellas föräldrar.

Ella föddes i december 2002, två månader för tidigt. Några dagar senare upptäckte Ellas pappa Matti Mårtensson att hon hade två blåsor i pannan. Föräldrarna misstänkte herpes och berättade detta för läkarna, som dock sade att det var osannolikt att det handlade om herpesblåsor.

Det dröjde veckor innan Ella fick rätt diagnos, men då hade herpesviruset redan hunnit orsaka hjärnhinneinflammation och hjärnblödning

- Varför tog de inte prov på blåsorna när vi dagligen tjatade om att det måste vara herpes? Hade medicinering satts in i rätt tid skull Ellas liv vara annorlunda i dag. Nu har hon ingen framtid. Hon kan inte röra sig, ser inte alls, har svår epilepsi och skriker hela dagarna, säger Helena Sjöblom.

- Först blev vi väldigt ledsna när vi fick höra om nämndens beslut, men sedan fick vi blodad tand. Vi kommer att gå vidare, säger hon.

Vad är det ni hoppas på?

- Någon form av disciplinåtgärd.

Krister Jansson är Matti Mårtenssons och Helena Sjöbloms advokat. Han ska träffa dem i nästa vecka och gå igenom HSAN:s beslut.

- Nästa steg blir att överklaga beslutet till länsrätten, vilket måste ske inom tre veckor, säger Krister Jansson.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons