Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De synar presidentvalet

Annons

Båda går tredje året på Stiernhööksgymnasiets samhällsprogram, med ekonomisk inriktning.

På söndag åker Maria Hellborg och Malin Ollas till Washington DC för att uppleva det Amerikanska valet.

Maria och Malin har pratat om resan till USA under flera år. De är också intresserade av politik och är med i moderata ungdomsförbundet, MUF. Maria är ordförande i MUF Rättvik och Malin sekreterare.

I trean på gymnasiet ska eleverna göra ett projektarbete och både Malin och Maria började med varsitt projekt. En av flickornas lärare föreslog ett arbete om valet i USA, och så började planeringen inför resan.

- Vi hoppas på Bush, säger tjejerna, men arbetet måste vara neutralt. De ska till exempel undersöka hur valsystemet fungerar, presentera båda kandidaterna, ställa frågan varför bara 50 procent av befolkningen röstar och prata med väljare och valarbetare.

Redan före resan har tjejerna läst amerikanska och engelska tidningar och tidskrifter för att kunna göra en analys av valet.

- Bush har nackdelar, Kerry har fördelar. Vi kommer till Washington på söndag och vi följer valet där fram till tisdag och även det som händer efter 2 november.

- Vi är intresserade av presidentvalet, för utvecklingen i USA påverkar oss mycket.

Flickorna ska bo hos en familj och det bidrar också till att de kan komma in i valet på ett nära sätt, anser Malin och Maria.

Innan hemresan ska de se New York och därefter återstår sammanställningen av projektarbetet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons