Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De största förlorarna

Annons

Det visar en undersökning som Hyresgästföreningen har gjort.

- Det här slår oerhört hårt mot dem som redan har det svårt i dag. Många av våra medlemmar lever redan på marginalen, säger Annakari Berglund, informationsansvarig på Hyresgästföreningen Region Mitt.

Under perioden 2000-2002 var utvecklingen för ensamhushållen gynnsam, och de fick mer pengar att röra sig med. Mycket på grund av maxtaxan, tror Berglund.

Sedan slog det dock om, och den senaste undersökningen för 2002-2003 visar minustecken på många håll.

Undersökningen omfattar fyra så kallade typhushåll. I Borlänge och Falun har samtliga kategorier fått mindre pengar över efter att hyra och räkningar är betalda (se tabell).

Ensamstående föräldrar har drabbats värst.

Hyresgästföreningen anser att en bidragande orsak till den negativa utvecklingen är att kommunerna har höjt skatten.

Ett annat problem är taxehöjningarna för bland annat fjärrvärme från energibolagens sida. Annakari Berglund anser att de kommunala bolagens vinstkrav i det här sammanhanget är absurda.

Hyresgästföreningen anser att politikerna måste se mer till helheten och ha bättre kontroll på vad deras beslut får för följder.

Ett exempel är den gröna skatteväxlingen, där skattebetalarna ska kompenseras för ökade energikostnader med sänkt statlig skatt.

Problemet, menar Hyresgästföreningen, är att de mest utsatta hushållen inte betalar någon statlig skatt, och att de därför inte får del av kompensationen.

- I det här kommer vi att agera stenhårt, lovar Annakari Berglund.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons