Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De stormade slottet i Oslo - den 17 maj

Annons

Pressofficeren kapten Robin Brynildsen i HM Kongens Garde, berättar för tidningen Verldens Gang, att det är dramatiskt när man måste bruka makt för att bevara kontrollen vid slottet.

Men det tvingades högvakten vid slottet i Oslo göra när två 28-åringar och en 24-åring, från Örebro och Älvdalen, fick för sig att de skulle in i slottet.

Det hela började vid 18-tiden på lördagskvällen. Då sprang de tre svenskarna plötsligt förbi slottvakterna vid huvudporten och satte fart mot dörren till själva slottsbyggnaden.

- Vakterna fick tag i dem och skulle förpassa dem från området, när de plötsligt tvärvände och sprang tillbaka mot entrén igen, berättar Robin Brynildsen för Verldens Gang.

De blev infångade en gång till och nu blev svenskarna ändå mer bestämt avvisade. Händelsen rapporterades även till polisen.

När en polispatrull anlände, hade den svenska trion försvunnit. Men de dök upp igen direkt efter det att poliserna försvann.

- Den här gången gick de till angrepp på vaktstugan lite vid sidan om slottet. De sparkade och slog i väggar, dörrar och fönster.

- Vaktbefälet och fyra man gick ut för att stoppa svenskarna. De började då att attackera vaktmanskapet. De slet i deras paraduniformer, försökte få tag i deras vapen och befälets sabel.

Till slut gav vaktbefälet order om att svenskarna skulle läggas på backen, och där hölls de kvar tills en polispatrull anlände.

De tre svenskarna var inte i stånd att förhöras under lördagskvällen.

- De har säkert dryga böter att vänta för sitt brott, säger polisinspektör Dag Paulsen, jourhavande jurist i Oslo polisdistrikt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons