Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De startar ett nytt parti

Annons

De är åtta ungdomar från samma gymnasieklass. Men bara fem får stå på listan i höst. Resten är för unga. Egentligen har de vitt skilda politiska uppfattningar om det mesta. Men när det gäller ungdomsfrågor är de överens och engagerade:

- Kommunfullmäktige behöver ungdomar.

Därför ställer de upp i kommunvalet till hösten. Under beteckningen Ungdomslistan.

Trots samhällsengagemang och politiskt intresse var det inte aktuellt för ungdomarna att söka sig till något etablerat politiskt parti.

- Visst kan man engagera sig i ungdomsförbund. Men man hamnar långt, långt ner på listan till fullmäktige. Och det är ju vårt mål, att få in fler unga i fullmäktige. Så vi tar en genväg. I stället för att stå tio år i kö för att få klättra på listan, satsar vi på en egen lista, säger Hanna.

- Från början var det mest på skoj. Vi satt och klagade på saker. Hur lite det finns för unga att göra i Hedemora. Att det inte finns några unga med i politiken. Vi frågade oss hur vi skulle kunna ändra på det. Svaret blev: Vi ställer själva upp i kommunvalet!

- Det var enklare än vad vi trodde. Det var bara att registrera sig och beställa valsedlar, säger Elin.

8 000 valsedlar har de beställt. Det stora målet är att få minst en plats i fullmäktige.

- Jag tror att den yngste i fullmäktige nu är 37 år. Medelåldern är 55,5 år. Det behövs unga röster i fullmäktige. Det är vårt främsta syfte att se till, säger Hanna Eklund, som toppar listan.

Ungdomarna betonar att Ungdomslistan är partipolitiskt obunden.

- I Hedemora känns det som om det är åldern och inte de olika politiska partierna som skiljer mest när man ska tycka till.

Ungdomslistan går till val med en enda uttalad viktig fråga: Ungdomarna.

- Men många olika frågor rör ungdomarna. När det gäller vården tycker vi att ungdomsmottagningen är viktig, och vi kommer att kämpa för längre öppettider.

Ungdomslistan räknar med att det kommer att krävas ungefär 250 röster för att ta ett mandat i fullmäktige.

- Jag hoppas också att vi med detta kan uppmuntra andra unga att engagera sig politiskt. Det krävs för att vår demokrati ska leva vidare, säger Johan.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons