Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sprider glädje i soppskålar

Annons

Ingela Skilberg är alkoholist och en av dem som besöker lunchen på fredagarna.

-Jag känner att jag gör nytta här. Det är så bra stämning hela tiden. När missbrukarna kommer tar de inte in sina flaskor.

Pirkko Pelli känner uppskattning i sin uppgift.

-Det är mindre saker som man minns. Det kostar tio kronor och det är frivilligt, ibland händer det att någon lägger i lite extra. Pengarna går tillbaka till verksamheten, till dem som betalar.

-Det här är veckans höjdpunkt. Man njuter en stund här. Jag är här så gott som varje fredag, säger Evert Hellberg som inte är missbrukare men som gärna vill ha sällskap.

-Ja, Evert är först här, säger Pirkko som är en av fyra damer som ordnar med maten.

-Det är nog fruntimren som drar! Men då ska ni vara här på söndagarna, då bjuder de på glasstårta, säger Evert och skrattar.

I köket denna dag förutom Pirkko huserar Lisbeth Eriksson, Eivor Nygren samt en dam med förnamnet Ulla-Britt. Varje fredag kokar de soppa, oavsett dag. Men vid midsommar är det mer passande mat som gäller och fredagen före jul-afton bestod fredagslunchen av risgrynsgröt och skinksmörgås.

-Fredagen före jul var jag inte här. Jag hade feber och orkade inte gå ut. Men jag lade in sill och gjorde iordning skinka, berättar Ingela Skilberg.

Hon tillhör de stadiga gästerna på sopplunchen.

-Det är bra det här, billig soppa och bra sammanhållning.

Ingela Skilberg slår sig ner vid ett bord tillsammans med Per Andersson och Erland Skilberg.

- Det är min pappa Erland, han bor i Morgårn, säger Ingela.

- Ja, det är första gången jag är hit!

Denna fredag är det en finsk specialitet, med lever i, som serveras och det faller inte Ingela i smaken. Bjarne Magnusson kommer istället med en tallrik blomkåls-soppa.

- Svamp det gillar hon inte, säger Magnusson som är husgruppsledare.

Han berättar att han träffat över 30 missbrukare som han fått en personlig relation till.

- En kille, som följde med en alkoholist hit, blev frälst här. Han är inte medlem än, men det är meningen att han ska bli det, säger kassören Boo Nygren.

- När vi började med soppan tyckte vi att inget gjordes för missbrukarna. Det känns som om de inte räknas som samhällsvärdiga medborgare.

-En del bor hos varandra. Det finns säkert tio mer eller mindre hemlösa personer i Smedjebacken. Behovet är stort, säger Nygren.

-De är individer som hamnat lite fel. Jag har inte sett någon som vill fortsätta, men det är svårt att bli kvitt sitt missbruk. Jag tror att om man blir kristen och släpper in Jesus i sitt hjärta då får man en grund, stöd och hjälp att bygga på, säger Bjarne Magnusson.

Ingela Skilberg är en av dem som hör till gruppen som behöver träffpunkten, men också stödet hos Glädjespridarna.

-Jag är alkoholist. För mig är det viktigt med en träffpunkt. I tio år bodde jag i Ludvika men jag tycker att det är bättre folk här.

-I 2,5 år gick jag bostads-lös, fast jag inte haft en hyresskuld i hela mitt liv. Sedan gick jag till en advokat - då fick jag lägenhet.

Blomkålssoppan värmer Ingela. Ungefär 10-15 personer brukar njuta av Glädjespridarnas soppluncher varje fredag.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons