Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De spelar för glädjens skull

Annons

Varje onsdag träffas de för att öva i Boda sockenstuga. Vissa åker från grannkommunerna för att spela med Ore Durspelare. Det gör det för spelglädjen, allt går i dur. Det ska vara trevligt att träffas och spela.

-Vi har så trevligt. Här vilar inga sorger. Vi träffas, spelar och pratar om det mesta och har det väldigt bra tillsammans, säger Dan Wahlström.

Ore Durspelare har funnits i sju år. För två år sedan släppte gruppen sin första cd. Cd:n har sålt i över 2000 exemplar och spelats i bland annat Frankrike, USA, Kanada, Norge och i Västindien.

Gruppen framhåller en av sina kompositörer, Orespelmannen Gunnar Knuter. Gunnar har även komponerat flera låtar till nya cd:n som kommer under våren.

-Vi spelar lite överallt. Ore Durspelare ingår i organisationen Sveriges Pensionärers Förbund, SPF, och därför spelar vi på alla SPF-samlingar, möten och fester. Senast i Oreparken då 160 personer kom, berättar Dan.

Durspelet är ett instrument som till skillnad från storspel, vanligt dragspel, har ton både på ut- och indraget. Det är inte ett lätt instrument att hantera, men väldigt roligt, säger durspelarna och spelar vidare ur den digra repertoaren.

Tango, gånglåtar och vals, ibland med sång av Kans Gunnar.

-Vi spelar många olika låtar, vi har flera hundra i bagaget och vi kompletterar varandra väldigt bra, Gunnar Knuter som komponerar, Gunnar Kans som sjunger, säger Dan.

-Gemenskapen och musiken. Det är bäst. Vi spelar glad musik och har kul och vi är också med på flera spelmansstämmor. 2002 var vi med på Titanofestivalen i Norge. Det var verkligen kul, berättar Margareta Mångs.

De fortsätter sprida glädje på durspel. Det hör till sakens natur och essens, glädjen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons