Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De söker sina rötter

Annons

Resan tillbaka till Indien gör Borlängesyskonen tillsammans med sin adoptivmamma Mia Ferngren. Deras adoptivpappa heter Gugge Zakariasson och bor i Siljansnäs.

Sofia Ferngren Zakariasson hämtades från ett barnhem i Bombay då hon tio månader gammal kom till Sverige. Hon fyller 29 år den 6 april samma dag som de landar i Bombay. Hon påpekar att det var helt oplanerat.

Även Fredrik råkar fylla år samma dag, 16 april, de är framme i Pune där han fem år gammal hämtades från ett barnhem. Fredrik fyller då 24 år.

Medan Sofia, som sedan tre månader arbetar som handläggare vid Arbetsmarknadsenheten på Borlänge kommun, länge tvekat att göra resan till Indien har Fredrik alltid velat resa tillbaka.

- Det har jag pratat om sedan jag var liten, säger Fredrik som arbetar på Cozmoz där han är handledare för arbetslösa ungdomar.

Han får nu göra resan tillsammans med sin mamma och syster.

- Att göra den här resan är viktigt, även om det bara blir en gång. Det är en dyr resa, 30 000 kronor per person för tre veckor, men det är värt det, framhåller Sofia.

Om sin indiska bakgrund vet Sofia och Fredrik vilka barnhem de bott på. För dagen är det i stort sett inte mer än så. Båda har funderat en hel del över hur de, med sitt indiska utseende, men utan att kunna språket, kommer att bli bemötta under resan.

Fredrik känner främst oro inför mötet med misären, med tiggare och sjuka. Allt i stark kontrast till vad han växt upp med.

De kommer att besöka de barnhem de bott på och inför dessa besök har mamma Mia samlat in mycket kläder och annat till barnen.

- Som adoptivbarn har vi fått en ny chans att leva. I varje fall skulle jag som flicka knappast ha levt i dag, förklarar Sofia.

Hur viktig resan är för Sofia och Fredrik är alla nära och kära väl medvetna om. Det gäller inte minst lillasyster Filiz, 12 år, som, utan protester, stannar hemma när mamma och storasyskonen åker till andra sidan jorden.

- Alla ens vänner är engagerade i resan, berättar Fredrik som själv fått låna en filmkamera och tänker filma under hela resan.

- Vi hoppas att andra adoptivbarn ska bli inspirerade att själva resa. Det är inte en självklarhet att söka sina rötter, betonar Sofia.

0243- 644 10

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons