Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De snuddar vid döden

Annons

Kåre körde mc i jobbet, åkte Vasaloppet och cyklade Vättern runt. Han var i fin form, en elitmotionär.

Men han fick flera påminnelser om livets bräcklighet.

Han tog sig igenom både hjärtinfarkter och stroke och återvände till jobbet som polis.

Men för fyra år sen slutade vid 61 års ålder.

Nu arbetar han för hjärt- och lungsjukas förening i Falun och delar med sig av sina egna erfarenheter.

- Du snuddar hela tiden vid döden när du blir hjärtsjuk. I mitt fall drömde jag mardrömmar flera år efter att jag blivit frisk. Det är ett traumatiskt tillstånd.

- Men med tiden lär du dig leva med det förflutna. Du försöker se till så att du mår så bra som möjligt psykiskt. Du värdesätter livet, säger Kåre Andersson.

Anders Bergman jobbar på SSAB i Borlänge. I höst blir han pensionär. För tio år sen - en februaridag - förändrades hans liv. Han fick hjärtinfarkt.

- Jag skulle som vanligt hjälpa till ute vid Rommetravet på eftermiddagen. Före lunch gick vi en tipspromenad i Sörbo och jag kände smärtor i bröstet. Men jag brydde mig inte. Jag gick min runda, även om jag knappt kunde stå, berättar han.

- När jag sen kom till Romme hade jag så ont att jag fick lägga mig på en bänk i serveringen. Där förlorade jag medvetandet.

Men han hade tur. Serveringspersonalen hade gått hjärträddningskurs och visste hur man skulle göra. Anders var blå i ansiktet och var bara minuter från att dö.

- De jobbade med mig och gav mig kompressioner tills ambulansen kom. Det var flickorna som räddade livet på mig. Jag hörde hur de sa "kom igen, ge inte upp". Jag var borta, men hörseln fungerade, säger Anders.

Hur kändes det att få hjärtinfarkt?

- Det var som om jag satt i ett skruvstäd som sakta drogs åt mer och mer.

Dödsångest?

- Den kom två dagar efter infarkten, när jag låg på lasarettet. Jag grät och pratade länge med en speciell hjärtsköterska, säger Anders Bergman.

Nu lever både han och Kåre Andersson normala liv. Visst, de försöker undvika stress och äter mycket grönsaker, men annars är de som vilka pensionärer som helst.

Dessutom jobbar de för högtryck i de lokala hjärtföreningarna. De föreläser och samtalar med hjärtsjuka och instruerar folk i hjärträddning.

På lördag arrangeras en "Hjärtdag" på Lilltorpet i Falun, då bland annat Falu lasaretts hjärtteam pratar om kedjan som kan rädda liv - från det tidiga larmet, genom hjärt- och lungräddning, defibrillator tills den sjuke hamnar på lasarettet.

- Tveka aldrig att ringa 112 om någon är livlös. Ju tidigare en ambulans är på väg desto bättre, säger Kåre - som skulle vilja se en defibrillator överallt i samhället: på flygplatser, stormarknader, kasinon, järnvägsstationer, golfklubbar och andra idrottsanläggningar.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons