Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De små får var sin bok

Annons

- Högläsning är ett fint och roligt sätt att vara tillsammans, det gäller både stora och små, och det är den främsta tanken med bokgåvan, säger Christina Johansson, som är barn- och ungdomsbibliotekarie i Malung.

Att lära barnen att läsa och få dem intresserade av att läsa i framtiden är också några tankar bakom bokgåvan.

- Då barnen närmar sig skolåldern ska de så småningom lära sig att läsa själva. Det kan man som förälder hjälpa barnen med genom att ofta läsa högt. Lässtunder är något som både barn och föräldrar har glädje av i många år. Om man läser och berättar mycket för sitt barn så tränas såväl barnets språk som fantasi, och läsinlärningen i skolan kommer att gå lättare, säger Christina Johansson.

Författare till årets bokgåva är Boel Werner. Hon har besökt Malungs kommun och träffat sina nya läsare.

Barnkullarna i Malungs kommun omfattar cirka 100 barn om året. I Malungs kommunbibliotek var det tre barngrupper med sammanlagt 65 barn som hon fick möta, i Ungärde skola i Lima 20 barn och i Sälens skola 16 barn.

Boel Werner är författare och illustratör. Hon bor i Ludvika men är uppvuxen på en gård i Småland. Förutom att hon illustrerat 25 böcker åt andra författare har hon skrivit och illustrerat fyra egna barnböcker.

"Tora och trollkarlen" heter boken som delats ut till barnen i Malung, Lima och Transtrand. Boken handlar om Tora, nio år, som känner sig litet ensam och utanför. Men så träffar hon Valle Karusell, en pensionär och trollkarl med värme och fantasi och sedan blir Toras dagar mycket roligare.

- Det är ett fint initiativ av kommunen att ge barnen en egen bok. Så vitt jag vet är det inte så vanligt att man gör så. Jag hoppas att min bok kan bidra till att de här sexåringarna blir intresserade av läsning, sade Boel Werner.

Hon både ritade och berättade om sina sagofigurer innan det var dags för de förväntansfulla barnen att få sin egen bok.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons