Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De slår larm om kommunens trygghetslarm

Annons

u - Det har tagit flera år att köpa in kommunla trygghetslarm. Men inget har hänt. Nu vill vi att revisorerna granskar både politikernas och tjänstemännens brist på agerande.

Hedemora PRO:s ordförande Ola Selin är både besviken och upprörd.

- Den långsamma handläggningen har kostat enskilda pensionärer tusentals kronor i onödan, säger Ola Selin.

När servicehusen byggdes fick pensionärerna egna lägenheter. Dessa skulle liknas med en egen bostad på stan. Politikerna ville inte likna det som att bo på en vårdinstitution. Därför installerades telelarm som kopplades till ett telefonabonnemang.

För fyra år sedan ändrade politikerna uppfattning. Bland annat av det skälet att många pensionärer inte kunde använda en telefon. Därför var teleabonnemangen onödiga. Då beslutades att nya trygghetslarm istället skulle installeras.

- Det ska inte behöva kosta pengar att be om hjälp, anser en kvinna som har sin gamla och svårt sjuka mor boende på ett av servicehusen i Hedemora.

- Det är orättfärdigt mot pensionärerna att inte köper in kommunala trygghetslarm, säger Ola Selin som uppmanar pensionärna och deras anhöriga att skriva till Hedemora kommun och utkräva retroaktiv ersättning för de pengar pensionärerna betalat för telelarmen.

Mer läsning

Annons