Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sköter revyns spädbarn - och verktygen är heliga

Annons

När Björborevyn rosas är det oftast aktörerna på scenen som nämns vid namn.

Men i det ungefär 50 personer starka revygänget finns det många mer eller mindre anonyma män och kvinnor som är mycket betydelsefulla för både aktörerna och publiken.

Tre närmast oersättliga revymedarbetare, som bidrar till att höja publikens intryck av revyn, samsas i kontrollrummet på läktaren. Det är Lasse Warg, ljudansvarig, Yngve Segerberg, som ansvarar för ljuset, och Lasse Hellgren, som basar för rök och rörligt ljus.

- Lassarnas förberedelser är minutiösa. När de kommer till lokalen före en föreställning nöjer de sig inte med att kolla utrustningen en gång, utan minst två. Det brukar bli en kontroll omedelbart vid ankomsten och ytterligare en strax före föreställningen, berättar Yngve, som kom med i revygänget i mitten av 1970-talet, ett år före Lasse Warg.

Han beskriver "Wargen" som den store perfektionisten:

- Han har papper med uppgifter om alla ljudinställningar sedan många år tillbaka. Skulle någon vilja spela upp ett nummer från en revy i mitten av 1990-talet skulle Lasse ha inställningarna klara på några minuter.

Lasse Hellgren, som 1990 kom med i gänget, är lugnet själv, mångkunnig och den ende som kan ersätta både Lasse Warg och Yngve. Men att de båda skulle missa en föreställning är inte särskilt sannolikt.

- Sjukfrånvaron i revygänget är minimal. Det är segt virke i alla som jobbar med Björborevyn. Titta bara på Hebbe (Hans-Erik Bergman), som föll och slog axeln ur led under en föreställning och ändå fanns på scenen under nästa föreställning, säger Yngve.

Inför årets revy har Yngve haft hjälp av Jörgen Danielsson, Malung, med förberedelserna.

- Inför varje revy förprogrammeras en ljus- och ljudmässig grund, som vi sedan utgår från. För oss i kontrollrummet gäller det ju att anpassa tekniken till aktörerna och även till publiken.

Björborevyns ljud-, ljus- och rökanläggningar sköts som om vore de spädbarn.

Det är symptomatiskt att det mitt i kontrollrummet står en verktygslåda.

Lite vid sidan av den står ytterligare en välfylld verktygslåda.

Här lämnas ingen möda sparad och inget åt slumpen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons