Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De skapar drömhattar

Annons

Filthattarna skapas under en två kvällar och två heldagar lång kurs som startade i torsdags och avslutas i morgon, söndag. Arrangörer är studieförbundet ABF och CTH-fabriken.

Ånga. värme och fukt är viktiga för filtens flexibilitet. Om detta berättade kursledaren Karin Jatta, modist från Stockholm, på fredagskvällen för sina kursdeltagare. Hon berättade också om hur viktigt det var förr med en ny hatt till Första maj. Men pengar fanns det inte alltid till en sådan.

- Då ångade man istället upp sin gamla hatt, fick fin form på den och satte dit nya dekorationer, förklarade Karin Jatta.

Under kurskvällarna och dagarna blir anrika CTH Ericsons hatt- och mössfabrik ett mycket levande fabriksmuseum. Kursdeltagarna får tillfälle att skapa sin egen drömhatt. Att de känner starkt för hantverket bakom vackra hattar är mycket tydligt.

- Jag är mycket intresserad av hattar och kläder. Det är spännande, framhåller Liz Gyhlen-sten-Nord från Falun.

Liz är utbildad tapetsör och arbetar till vardags som textillärare på Kunskapsgården i Falun.

Karin Jatta skriver gärna under på att intresset för hattar är mycket stort. En ny kurs då det gäller filthattar planeras i mars och i maj kan det bli en kurs i tillverkning av stråhattar.

Tidigare har Karin Jatta bland annat lett kurser för elever från Hagagymnasiets estetiska program.

Hon är även engagerad i renoveringen av en större samling hattar från en modist i Torsåker som skänkts till CTH-fabriken av en privatperson.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons