Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska tala i Dalarna 1 maj

Annons

Ska du demonstrera? Vilken fråga tycker du är värd att tåga för?

I övrigt handlar det om riksdagsledamöter, landstingspolitiker och ett par kommunalråd som går upp i talarstolarna. Och så Dalademokratens chefredaktör Göran Greider, som talar i Ängsholns folkets park i Gagnef.

"Rör inte kollektivavtalen!" och "Välfärd för alla - Nej till Gräddfiler!" är några av parollerna.

Förra året prövade socialdemokraterna i Falun nya grepp. Då höll samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin ett kortare anförande på Stora torget. Men i övrigt ersattes talen av ett politisk samtal inne på Folkets hus.

Även i år blir det paneldebatt. Men den här gången inte i Folkets hus. Som vi tidigare berättat har TV4 bokat huset över 1 maj för audition för tv-tävlingen Idol. Faluns socialdemokrater får istället hålla till på Dalregementet.

Infrastrukturminister håller 1 maj-talet, innan det är dags för debatt under ledning av Dalarnas tidningars politiske redaktör Christer Gruhs.

I Borlänge är nyheten att en del av de kortare talen kommer att hållas redan vid samlingen på Sveatorget. På sätt blir mötet i Folkets hus kortare.

- Det är ett ständigt prövande av nya former för att göra 1 maj-arrangemang som är i takt med tiden, säger Jan Bohman, s-ombudsman i Dalarna.

- Flera arbetarekommuner har familjeaktiviteter och lokala nöjesinslag i år, fortsätter han.

Enligt Jan Bohman brukar ett valår inte automatiskt betyda att det blir fler deltagare på 1 maj-arrangemangen.

- Det beror mycket på väder och vind och på andra yttre omständigheter. Men visst hoppas jag på mer folk i år, så att man känner val-temperaturen, säger han.

Så här ser talarlistan ut för 1 maj-firande i Dalarna:

Avesta - Inger Segelström, rikdagsledamot. Borlänge och Falun - Ulrica Messing, infrastrukturminister. Gagnef - Göran Greider, chefredaktör och samhällsdebattör. Hedemora - Kurt Kvarnström, riksdagsledamot. Leksand - Hans Unander, Kommunals ordförande i Dalarna. Ludvika och Grängesberg - Maria Pettersson, kommunalråd. Malung - Carin Runesson, landstingspolitiker, Mora - Inga-Britt Kronnäs-Samils, landstingspolitiker. Orsa - Anneli Särnblad - riksdagsledamot. Rättvik - Alf Johansson, landstingspolitiker. Smedjebacken - Peter Hultqvist, kommunalråd. Säter - Olle Burell, ordförande för kyrkomötets s-grupp. Vansbro - Ingalill Persson, landstingspolitiker. Älvdalen - aktiviteter vid SAP-lokalen, ingen huvudtalare.

Vänsterpartiet uppmärksammar 1 maj med ett demonstrationståg i Borlänge. Kommunpolitikern Leif Lindström är huvudtalare.

I Säter, Ludvika, Orsa och Malung ordnar vänstern öppna möten och i Leksand hålls en konferens.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons