Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska ta en 150-milafärd - på skidor!

Annons

I april, efter upp mot hundra dagars skidande, räknar Frida och Tony med att vara framme i Treriksröset.

- Vi har planerat det här de senaste två månaderna och ser det som en mycket stor utmaning. Det ska bli både spännande och kul, men vi är medvetna om att den här skidturen kommer att sätta oss på en hel svåra prov, säger Frida och Tony.

Måndagsmorgonen den tredje februari ger sig Frida och Tony iväg med start vid Malungs Folkhögskola och man räknar med dagsetapper på i snitt två mil.

- Vi har depåer efter färdvägen på sju platser där vi kommer att fylla på de förnödenheter vi måste ha för att klara av den här skidfärden, säger Frida Runegård som är övertygad om att man kommer att klara av den här skidtrippen på 150 mil.

- Vi kommer att göra alla övernattningar i ett tremanstält för att få litet bättre utrymme. Den pulka, med cirka 40 kilo packning, som vi kommer att använda har vi lånat av äventyraren Ola Skinnarmo som varit oss till stor hjälp i planeringen. Vi har fått massor av råd från honom, säger Frida Runegård.

Var fjortonde dag räknar man med att fylla på sin proviant i de sju depåer man lagt in efter vägen. Första depån är Grövelsjöns fjällstation och sen blir det liknande "stopp" i Storlien, Gäddede, Tärnaby, Våggatjolme, Ritsem och Abisko innan man så småningom anländer till Treriksröset.

- Det vi är mest oroliga för är vädret. Det sämsta tänkbara är regn. Vi hoppas på sol och fem minusgrader, säger Tony Öst.

Maten man ska ha under den här tremånadersfärden har man i stort sett själva ordnat och flera företag i Malung har också sponsrat den här "skidturen".

- Det ska verkligen bli intressant att på nära håll se och uppleva hela den svenska fjällvärlden och att vi kan göra det utan stress, säger Frida och Tony.

När det gäller de förnödenheter man har med sig är det mest torkad mat, soppor, bröd, kex och choklad. Ett axplock vad som kommer att gå åt under färden är 19 kilo choklad, 180 liter soppa, massor av kex och hårt bröd liksom minst 1 600 plastpåsar.

- Vi har verkligen gått igenom mycket noga vad som kommer att krävas. Vi tror att vi har förberett oss på ett mycket bra sätt som kommer att göra att vi klarar av den här tuffa utmaningen, säger Frida och Tony.

Frida Runegård har förresten varit med om strapatser tidigare. För drygt två år sedan cyklade hon från Malmö till Abisko på en månad. En sträcka på 245 mil.

- Vi kommer säkert att utsättas för stora påfrestningar och vi får ta en dag i taget. Men vi har bestämt oss för att se allt ur en positiv synvinkel om det känns tungt, det kommer säkert att hjälpa oss fram också i de svåra stunderna, säger Frida och Tony som ser fram mot 150-milafärden genom den svenska fjällvärlden.

Faktaruta:fakta | Frida Runegård

Namn: Frida Runegård.

Ålder: 27 år.

Bor: I Malung och studerar vid Fjäll- och Vildmarkslinjen på Malungs Folkhögskola men kommer från Falun.

Aktuell: Ska under tre månader åka skidor från Malung till Treriksröset.

fakta | Tony Öst

Namn: Tony Öst.

Ålder: 22 år.

Bor: I Malung och studerar vid Fjäll- och Vildmarkslinjen på Malungs Folkhögskola men kommer från Tobo i Tierps kommun.

Aktuell: Ska under tre månader åka skidor från Malung till Treriksröset.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons