Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska sitta med i länets nybildade rovviltsgrupp

Annons

Under landshövding Ingrid Dahlbergs möten med jägare och kommunfolk om vargfrågan lovade hon att tillsätta en rovdjursgrupp. Nu är det löftet uppfyllt. I går utsågs den nya gruppen.

Gruppens främsta uppgift är information, men gruppen är också - jämte länsviltnämnden, rådgivande i länsstyrelsens arbete med rovdjursfrågor.

Alla rovdjuren är inte bofasta i Dalarna, men räknar man in besökare som vandrar fram och tillbaka över gränserna så handlar det om ett tiotal järvar, ett 20-tal vargar, 150-200 lodjur och 300-400 björnar.

Det finns redan en fristående rovdjursgrupp i länet som kallas "RoWiltgruppen". Hur det blir med den i framtiden är nu oklart. Dessutom finns "Björnakuten" som är ett samarbetsorgan mellan länsstyrelsen, polisen, jägare och forskare som tar hand om akuta problem med bortstötning av björnar och annat.

Här är de som valdes in rovviltsgruppen i går.

Från Dalarnas ornitologiska Förening, Marie Olsson, Idre sameby, Anneli Jonsson, Jägareförbundet Dalarna, Jan Perjons.

Från LRF, Erik Fallgren, Naturskyddsföreningen Dalarna, Jarl Hammarqvist, polisen i Dalarna, Roland Axelsson, Rovdjursföreningen, Anita Eriksson, Fäbodbrukarföreningen, Bibbi Brynils, storskogsbruket, Åke Granqvist, Jägarnas Riksförbund, Erik Jonsson, forskare, Sven Brunberg, Orsa kommun, Ann Beskow och från Rättviks kommun, Jonny Jones.

Dessutom ska åklagarmyndigheten i Västerås och Jägarnas riksförbund ha var sin representant i guppen. Ordförande är miljövårdsdirektör Stig-Åke Svensson och sekreterare Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons