Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska rädda budgeten

Annons

Ingen av de boende ska tvingas flytta från Noretgården, är det sagt. Det som upprör är att tryggheten med personal dygnet runt försvinner.

- Flera boende grät efteråt och personalen fick lugna ner en del med medicin, berättar Wiwian Eskilsson, 89 år i april. Hon har bott på Noretgården i drygt två år.

Båda benen är amputerade nedanför knäna, hon har diabetes och en hel del krämpor, som gör att hon behöver hjälp ungefär sex gånger om dagen. Hjälp som hon får i dag när det finns personal tillgänglig dygnet runt.

- Om det blir hemtjänsten och nattpatrullen som kommer hit i stället, måste vi som bor här vänta längre på att få hjälp. Den personal vi har nu känner oss och vet hur vi vill ha det. Noretgården är det absolut bästa stället jag bott på hittills och det vill jag ha kvar som det är, säger Wiwian Eskilsson bestämt.

Lika bestämd är Gunnel Olmats, som också bott på Noretgården i två år, har diabetes och ett ben amputerat. Hon äter minst 26 tabletter om dagen, medicin som hon måste få hjälp med att ta, plus hjälp med påklädning, avklädning, duschning och toalettbesök.

- Jag ska ha kvar min personal! Det är tryggt med personal dygnet runt, säger Gunnel Olmats.

Hennes syster Birgitta Olmats är mycket upprörd över förändringarna som föreslås ske vid Noretgården.

- Jag blev alldeles chockad, säger Birgitta Olmats. Det här är gräsligt! Hon är också kritisk till den "hastiga information" som getts.

- Personalen fick veta på torsdagen, de boende samma kväll och vi anhöriga ska få information nu på måndag. sedan ska de ta ett snabbt beslut i socialnämnden. Det är väl för att ingen ska hinna protestera.

Birgitta Olmats tycker att det är helt fel att lägga ner särskilda boenden.

- Tänk när vi 40-talister blir äldre. Då behövs det många fler platser. Politikerna säger att de flesta vill bo kvar hemma så länge som möjligt, men det vill absolut inte jag, säger Birgitta Olmats.

- Här vid Noretgården fungerar allt bra i dag. Tänk om Gunnel blir kissnödig mitt i natten och nattpatrullen kanske är i Oxberg då. Ska hon tvingas ha blöja, fast hon inte behöver det?

- Aldrig i livet att jag vill det! säger Gunnel Olmats.

Birgitta Olmats undrar också vad som hänt med den 85- öring som skatten höjdes med i Mora.

- Den som bland annat skulle gå till vården och omsorgen. Vart tog de pengarna vägen?

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons