Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska övertyga dig inför EMU-valet

Annons

- I stället för att ha en stuga per parti bestämde vi att det räcker med en ja-stuga och en nej-stuga. Det är inte en partipolitisk fråga och åsikterna skiljer sig ju inom partierna, säger Anne-Lie Stenberg (m).

Än är det inte bestämt vem hon får sällskap av i stugan men hon hoppas att den kan vara bemannad så mycket som möjligt de två sista veckorna innan folkomröstningen, åtminstone eftermiddagar och helger. För de som inte har bestämt sig kan valstugan vara viktig.

- Jag tror att samtalet mellan personer är betydelsefullt. Folk kan ställa de frågor de själva har, säger Anne-Lie Stenberg.

Vilket är ditt viktigaste argument för?

- Grunden är att vi redan är med i EU och de två första stegen i EMU. Vi har skrivit på i konvergenskraven att vi tänker gå med och säger vi nej kommer vi att dras inför domstol. Vi lever redan efter det tredje steget, håller nere räntan och statskulden under en viss procent. Det är bara euron som saknas.

- Ett annat argument för är att i framtiden kommer landsgränserna att suddas ut allt mer och regioner kommer att samverka allt mer, som till exempel uppe i Haparanda. Då är det en stor fördel att vara med. Sedan är det bra för tillväxten.

I nej-stugan kommer man bland andra att hitta centerpartisten Anna-Lena Winge.

- Det ska blir roligt, torget är en bra mötesplats och det brukar vara en väldigt avspänd stämning, säger hon.

- Man spikar inte bara in argument, utan man tar och ger lite.

Centerpartiet i Leksand är ganska splittrat i frågan, men själv röstade hon nej till EU från början.

Vilket är ditt viktigaste argument mot?

- Jag tror att vårt välfärds- och trygghetssystem hotas. Det gör det redan och det är inte bara på grund av EU. Det är en allvarlig demokratisk och ekonomisk fråga. Det kommer att drabba alla men kanske framför allt kvinnor.

- Skulle vi gå tillbaks till en mellaneuropeisk kvinnovardag vore det en stor förlust. Nästa steg kanske blir att vi får ett gemensamt försvar och efter det ett gemensamt skattesystem, det vore förödande. Ja-sidan säger ofta "så här blir det", men ingen kan veta hur det blir. Vi har redan sett avigsidor med EU.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons