Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska locka utländska turister till Vasaloppet

Annons

Samverkansprojektet mellan de tre kommunerna startade i januari 2003 och pågår under två år.

Birgitta Pettersson är projektledare med assistans av Kerstin Lingqvist. Satsningen bekostas, förutom de tre kommunerna, av EU och länsstyrelsen.

Enligt Birgitta Pettersson är tanken att varumärket Vasaloppet ska utgöra drivkraft för att bland annat utöka sysselsättningen i Mora, Älvdalen och Malung.

Ett av delmålen är att förädla de internationella kontakterna där de tre kommunernas vänorter samt arrangörsorterna för långloppen på skidor utgör lämpliga språngbrädor.

De senaste veckorna har Birgitta och Kerstin besökt långslopparrangemangen Marcia Longa i italienska Val di Fiemme, det tyska König Ludwig Lauf i Oberammergau samt Tartu Maraton I Estland.

- I Italien och Tyskland hade vi en utställningsmonter i samband med nummerlappsutdelningen till totalt 7 000 deltagare. Vi informerade om Vasaloppets region och bjöd på blåbärssoppa.

Till lanseringen hade en specialbroschyr med smakfulla bilder och färggrann layout tagits fram med engelsk text där regionen presenterades.

Dessutom höll Birgitta och Kerstin möten på plats med tävlingsarrangörer, kommun, näringslivs och turistansvariga, skola och föreningar i syfte att utveckla utbytet.

Eftersom skidloppet i Tartu ställdes in på grund av regnväder så fick kontakten koncentreras med möten på den orten.

- Genom att finnas på plats riktades vår information till den målgrupp som är skidintresserad och nyfiken på den typ av natur som förekommer i Ovansiljan. Framför allt var vi angelägna att visa upp den attraktion som Ovansiljan även har sommartid.

Under turnén delades 4 000 broschyrer ut, 1 400 muggar med blåbärssoppa serverades samt ett stort intresse för att delta i Vasaloppet eller besöka Ovansiljan framkom.

Samarbetet med arrangörerna av Worldloppen ska fortsätta. Bland annat ska turistchefer och resebyråer från respektive ort planeras i Ovansiljan.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons