Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska ge ny hjälp till Faluns turister

Annons

Sex ungdomar har fått sommarjobbet som "På stan-värdar" i Falun. De ska röra sig ute bland turisterna i centrum och tanken är att de ska finnas till hands för att hjälpa besökarna till rätta.

Det kan handla om att visa vägen till olika affärer och turistmål, men också att ge allmän information om staden och dess historia. På stan-värdarna får en fast punkt att utgå från, ett informationsstånd ska finnas vid Holmtorget, men oftast ska de synas på gatorna med sina blå kläder med texten "Fråga mig".

- Vi vet efter förra årets uppsving av besökare att det finns ett behov av information om staden, säger Åsa Svedjetun från Centrala stadsrum, som tagit initativet till projektet.

- Vi ser det här som en extra service som vi kan ge besökarna.

Jobbet kräver enligt henne både servicekänsla, initiativförmåga och kreativitet. Värdarna kommer att arbeta två och två och i går var det första arbetsdagen för Karl Tellander och Anna Ljunggren.

- Det känns roligt och spännande, en uppgift som jag aldrig haft förut, säger Anna Ljunggren.

- Det här jobbet blir ett test på våra samhällskunskaper om Falun, säger Karl Tellander.

Första dagen innehöll mest utbildning, både i faktakunskaper och i hur man ska bemöta människor. Karl Tellander sammanfattar grundtanken med arbetet:

- Vi ska leta upp de som behöver hjälp.

Projektet är ett samarbete mellan centrumföreningen Centrala stadsrum, Gatu- och parkförvaltningen och Falu kommuns satsning på sommarjobb till ungdomar.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons