Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska bli poliser - på distans

Annons

Den 6 oktober börjar polisutbildningen på distans i Ludvika. I den historiska första kullen ingår fyra män och en kvinna.

- Det är Hans Gyll, 27, Insjön, Erik Jemth, 25, Orsa, George Perés, 28, Falun, Jennie Gullstrand, 23, Linghed, samt Niklas Stark, 27, Stockholm, men som har anknytning till Dalarna.

Det berättar Marie Andersson vid rekryteringsenheten hos Rikspolisstyrelsen.

Totalt var det 4 949 personer som sökte till de polisutbildningar som startar nu i höst. 24 av dem kommer att gå på distansundervisningarna.

Distansundervisningen kommer i Ludvika att vara förlagd till högskolans lokaler vid Kasttjärnsparken. Där får eleverna delta i videokonferenser och annan form av gemensam utbildning. Mycket av utbildningen är dock förlagd till hemmet som självstudier.

- Två veckor per termin kommer eleverna att vistas på Polishögskolan i Stockholm. Den teoretiska delen sträcker sig över två år. Därefter väntar ett halvårs parktik innan eleverna är färdigutbildad, berättar Marie Andersson.

Även under de första två åren ingår en hel del praktiska moment. Exempelvis vapen- och skjutträning som delvis är förlagd till Polishögskolan, delvis kommer att genomföras lokalt och i Ludvikas fall vara förlagd till polishuset.

Träning i bilkörning, radio och data och självskydd kommer i huvudsak att bedrivas i Ludvika. Självskydd innebär att eleverna får lära sig grepp- och batongteknik.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons