Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska bli nya chefer i sjukvården

Annons

Sören Fogde blir tillförordnad närsjukvårdschef för Falun. Han behåller dock jobbet som närsjukvårdschef för mellersta Dalarna, som omfattar Borlänge, Säter och Gagnef.

Fogde ersätter Jan Fahlén, som lämnar landstinget för Banverket.

- Det handlar inte om att slå ihop närsjukvårdsområdena, betonar landstingsdirektören Elsa Lundmark.

- Det handlar om delat ledarskap fram till och med augusti. Sedan får vi se vad som händer. Det beror på både arbetsbörda och översyn av den organisation som vi håller på med.

Fogde var innan han blev närsjukvårdschef i mellersta området, chef för psykiatrin i länet.

Claes-Göran Björck, som tidigare varit överläkare vid kirurgkliniken i Falun och den senaste tiden haft olika ledande utredningsuppdrag, blir tillförordnad närsjukvårdschef i södra Dalarna, som omfattar kommunerna Hedemora och Avesta.

Björck kommer att vara närsjukvårdschef från 1 april i år till november 2005, då Lars Elffors beräknas komma tillbaka från sitt FN-uppdrag i Rumänien.

Den nya tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör är en ny tjänst i landstingsledningens stab. En person som ska jobba med de centrala frågorna som rör sjukvården i länet, och vara en länk mellan vården och politikerna.

Ett tufft jobb, när sjukvården kraftigt ska minska sina kostnader?

- Ja, det blir säkert tufft. Men det är det i dag också. Jag är intresserad av att jobba med helheten i sjukvården, att jobba med utveckling och strategi, integrering och samordning. Det gäller både mellan sjukhus och primärvård och inom sjukhusen och primärvården, säger Peterson.

Han har en bakgrund som narkosläkare, och var verksamhetschef för anestesi och intensivvården vid Falu lasarett, innan han blev länssjukvårdschef.

Han tillträder tjänsten i april.

Tjänsten som länssjukvårdschef ska internrekryteras, men vem det blir är ännu inte klart.

Laila Edholm har utsetts till ny planeringschef i landstinget. En tjänst som innebär ansvar för bland annat kommunikation och koordination mellan enheter.

Edholm kommer närmast från fackförbundet SIF, där hon arbetat med informationsfrågor.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons