Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sjunger in våren

Annons

Hörde du hur småfåglarna sjöng för dig från träden i morse?

I så fall märkte du säkert att sången fått en ny ljusare klang.

Stanna upp och njut av den som ett tecken på att våren är på väg.

Dagarna har blivit längre och solen börjat värma. Det har fått fåglarna på gott humör. Talgoxen är redan riktigt till sig och kan sjunga morgonsången långt in på förmiddagen.

Den är dessutom väldigt pratglad med ett brett ordförråd och bjuder omväxlande på "tes vide vit", "pink tche-tje-tje" och "huit" gärna dubblerat. Sången är oftast en behagligt filande ramsa av upprepade två- eller trestaviga visslingar som "ti-ti-ty" eller "tui-tit".

Det är framför allt ljuset som sätter fart på fåglarna och tillåter dem att ödsla energi på att sjunga. Det vore slöseri på vintern, då dygnets ljusa timmar är så få att all tid går åt till fodersök för att hålla värmen.

Solens värmande strålar har naturligtvis också sin givna betydelse för fåglarnas vårkänslor. Men de kan också sjunga för glatta livet i 10 gradig kyla om det varit 20 grader kallt förut.

De har ingen riktig koll på gradantalet. För dem räcker det med att temperaturen stiger för att vårkänslorna ska börja spira igen.

Möts du av en ljuvligt silverklar sång med ett ihållande "psitsi-sirrrrrr" när du öppnar dörren på morgonen sitter det säkert en liten blåmes och väntar på dig. Då kan du snart också förvänta dig ett lite uppnosigt "tjerr errerr" om den vill ha några fågeljordnötter till frukost av dig.

Lika glatt hörs nu alla våra små trogna stannfåglar sjunga för oss från träden. Men det får inte förleda oss att tro att vi kan sluta mata dem.

Tvärtom behöver de nu, och ett par månader framåt, all den hjälp de kan få. Vintern har tagit på krafterna och de små liven har mycket viktigt att uträtta framöver.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons