Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sista entusiasterna

Annons

De samlades i Ludvika för att villa bort sig under ordnade former. Orientering kallas det, förmodligen amatörismens sista fristad i idrottsvärlden.

Det handlade om SPF Veteranringens Riksmästerskap.

Värdar var Ludvikaavdelningen med icke obetydlig assistans av skogsfolket från Ludvika OK.

På torsdagsmorgonen samlades gänget vid Gussjöstugan.

Småfrusna, småblöta men o-dopade.

Det mesta i den vägen vi kunde upptäcka var kaffe med dop inne i LOK:s stolthet Gussjöstugan där SPF-damerna for som torra skinn över arbetsbänkarna i köket.

Det var blött och eländigt och himlen så låg att dessa sista idrottsidealister tvingades huka sig för att inte slå skallen i molnet. (Jo, det fanns bara ett enda stort, grått).

Innan man kom så långt som till allvaret mellan de rödvita skärmarna, bekantade man sig med staden. Ingen lär ha virrat bort sig, eftersom staden är liten och lättbegriplig.

Vidare kunde man inviga arrangemanget tillsammans med kommunalrådet Roger Stål (s), åka på kulturhistorisk busstur bland ett antal gruvhål och betitta Gammelgården, ett allt populärare inslag i tredagsupplevelsen för de tillresta veteranerna.

- Det har gått över förväntan. Näst intill helt perfekt, summerade organisationskommitténs Carl-Hugo Nilsson. Tidsplanen missade på tre minuter, skrattade han.

Trovärdige Allan Einarsson ute vid starten någonstans i ett knappt existerande hörn av Sörvikstrakten kunde berätta att den äldste han träffade på i startfållan hunnit fylla 85 år på väg dit.

Själv träffade jag Karl-Erik Fransson, 75, från Trollhällan på väg till start.

- Jag springer ungefär 25-30 tävlingar per år, berättar han.

Även i Trollhällan har man ett kamratgäng orienteringsfolk, liknande det vid Gussjön, som träffas varje onsdag och springer en kort bana, fikar, bastar och ljuger varandra fulla med gamla löparskrönor.

Vem som vann? När det här skrivs är slika petitesser inte utredda. För resten är alla orienterande veteraner vinnare.

Här består guldmedaljerna av frisk luft och sociala kontakter.

Tävlingsledare Arne Lundberg, med meriter från Domus herrekipering, skulle inte ha haft några som helst problem att få segrarna att lämna dopingprov, om han fått det för sig.

Om det är nånting den här idrottande generationen vet så är det hut.

Gussjölov.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons