Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De sista entusiasterna?

Annons

För att fira Ludvikas 100 år som arbetarekommun, beslutade arrangörerna att demonstrationståget i dag skulle ta en annan väg. Musikkåren spelade först utanför Granliden och kunde på så sätt glädja pensionärerna med glada toner. Sedan bar det av mot minnesstenen; platsen där ortens första Folkets hus låg, men senare brann ner.

- Alla tyckte inte att det här är rätt väg att gå. Nu kan inte de som brukar hoppa på efter vägen göra det, sade socialdemokraternas starke man i Grängesberg, Kjell Stenberg.

Han påpekade också att de i framtiden måste göra mer för att få med ungdomar i tåget, för att på så sätt säkra förstamajfirandets överlevnad. Den här gången var nämligen medlemmarna av musikkåren fler än tågets resterande demonstranter.

- Vi måste lyssna på hur de vill att samhället som de ska leva i ska se ut. Kanske måste det till mer festligheter.

Hans gissning om slagorden på skyltarna är att de blivit mer lokala. Spendrups och skatten på öl handlade exempelvis ett om.

Men när dagens huvudtalare steg fram till mikrofonen, blev det väldigt lite av det lokala. Kurt Kvarnström, s-riksdagsman från Avesta, talade i stället i generella ordalag.

I en strid ström betade han av värderingar och mål, såsom vikten av kollektivavtal, pengar till kvinnojourer och världsläget i stort.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons