Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De siktar på älgjakten

Annons

14 elever på Strandskolan i Idre har under hösten och våren läst jaktteori och tränat skytte. Nu har de belönats med jägarexamen och i höst väntar älgjakten.

I våras var sista gången som man kunde utbildas till jägarlicensen enligt det gamla regelverket. I samband med ett föräldra- möte på skolan förra hösten väcktes tanken på att erbjuda eleverna en utbildning fram till jägarlicens.

- Det var genom ett klassmöte som frågan väcktes och sedan har vi nyttjat skolans lokaler. Annars har utbildningen skötts i studiecirkelform, förklarar Nils Larsson, som tillsammans med Nils-Ola Svensson hållit i utbildningen.

14 elever från årskurs åtta och nio nappade på erbjudandet och idag är drygt hälften klara med sin jägarexamen.

- Det återstår en del skjutprov för några av eleverna, förklarar Nils.

I höstas insåg några föräldrar att det skulle vara lämpligt att ordna utbildningen till jägare med tanke på de nya regler som nu tagit vid. Så varje torsdag sedan i september har utbildningen pågått. Till det har ett antal pass på skjutbanan genomförts.

- Så nu har vi en grupp nya, unga jägare som ska få vara med och jaga i höst, säger Nils Larsson.

- Egentligen är de för unga för att få jaga på egen hand, däremot får de jaga när de har en ansvarig handledare med sig. Sedan är det precis som med körkort för bil, bara för att man har tagit jägarlicens är man inte färdig jägare, betonar Nils.

Lite roligt med utbildningen var att av de 14 eleverna var det sex flickor som nu ska få följa med sina föräldrar och anhöriga på höstens älgjakt.

- Det ska bli kul, säger Emma Spånberg, som är en av tjejerna som klarat av utbildningen.

Innan älgjakten ska Nils-Ola Svensson ta med de unga jägarna på fågeljakt.

- Teori och praktik är två skilda saker. Nu ska de nya jägarna få uppleva jakten och lära sig hur man uppträder och tar ur den skjutna fågeln i praktiken, säger Nils-Ola.

Sedan väntar höstens älgjakt och då kommer 14 bänkar att stå tomma i klassrummen under en vecka.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons