Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-De satte en gevärspipa mot mitt huvud

Annons

Greger Hammarin, 22 år, kommer från Ludvika men bor i Lund där han läser till civilingenjör.

I tre veckor har han varit i Palestin med organisationen ISM, International Solidarity Movement.

- ISM är en internationell organisation som leds av palestinier. Vår huvuduppgift här nere är att stödja olivodlingarna så att militärerna inte ska kunna köra bort bönderna från deras mark, säger han.

Han hörs inte så bra över telefonlinjen från Ludvika till Västbanken, i bland åker en traktor förbi och gör det omöjligt att tyda vad han säger.

Greger berättar att den stora inkomsten för flera palestinier i norra Västbanken är just genom olivodling.

- Familjerna här lever på att sälja oliver, och militärerna tvingar bort familjerna från deras mark för att jävlas.

- Vi är här som internationella vittnen, för att se till så att bönderna kan bruka jorden för att kunna överleva.

I onsdags var Greger tillsammans med en palestinsk guide och 15 andra ur organisationen för att följa med en familj som skulle plocka oliver nära en militäranläggning. Familjen hade sökt om tillstånd, men ändå dök några militärer upp efter ett tag och försökte få familjen att sluta plocka.

- Några tjejer gick fram för att prata med soldaterna, men då började de kasta sten och ge sig på vår palestinske guide.

Enligt Greger kan israelerna arrestera palestinier på vaga grunder och kasta dem i fängelse, och gruppen ville hjälpa guiden att slippa arresteras av militären.

- Vi bildade en mänsklig mur runt vår guide för att hindra soldaterna från att ta honom. Men då började de slå oss med gevären och sparka oss i huvudet.

Greger fotograferade allting, och det fick militärerna syn på.

- De drog i väg mig och slängde ner mig på marken. Sedan sparkade de på mig för att jag hade tagit kort med min kamera, berättar han.

De andra från organisationen försökte hjälpa Greger och samtidigt skydda deras guide.

- Några slängde sig över mig för att skydda mig från militärerna, och de andra slängde sig över vår guide för att skydda honom.

Militärerna fortsatte att sparka och slå.

- De satte en gevärspipa mot mitt huvud, men det såg jag inte. Det är skönt att jag inte såg för jag har haft svårt att sova som det är, berättar Greger.

Efter ett tag hörde Greger att någon skrek "Dye dye" , som betyder det räcker, och sedan gav sig militärerna i väg.

- Det är otäckt att se hur militärstaten kan skapa människor som kan göra så här. De njöt av att spöa oss. Militären brukar inte vara så våldsam, så vi hade inte väntat oss det här övervåldet. Hur mår du idag?

- Jag mår faktiskt bättre än jag trodde att jag skulle göra. Jag har svårt att sova men samtidgt är jag mer bestämd att det jag gör är rätt än tidigare. Även om jag är rädd är jag fast i min övertygelse att vi gör något viktigt. Jag har en månad kvar här och jag tänker stanna tiden ut.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons