Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De satsar på lammkött

Annons

- Tidigare har vi haft mellan 30 och 50 tackor men när allt är klart räknar vi med att ha omkring 300, säger Jonas Gustafsson medan han visar runt i det nya fårhus som är under uppbyggnad i Nordanåker.

- Tidigare har fåren gått utomhus året runt men nu kommer vi att kunna ha dem inne under vintern.

Köttproduktionen ska bli den bärande delen av företaget som går under namnet, Gladgården.

- Vi kommer även att sälja en del skinn och när det börjar att bli volymer så kan det kanske även bli lönsamt att sälja ull. Tidigare har det varit mer lönsamt att bränna ullen. Bara tomsäckarna som ullen ska packas i kostar mer än vad vi kunnat få för en fullpackad säck med ull.

Det nya fårhus som bröderna nu bygger har en yta på 800 kvadratmeter och ska vara färdigt till sommaren. Satsningen är beräknad till 1,2 miljoner kronor varav hälften finansieras med investeringsstöd från EU.

-Till en början kommer vi också att få starta-eget- bidrag, säger Jonas som redan i dag i huvudsak ägnar sig åt bygget och åt fåren.

Petter arbetar som elevassistent vid Smedbergsskolan i Vansbro men hade fram till jul friår och har därför även han kunnat ägna mycket tid till fårhusbygget. Till sommaren räknar de ändå med att kunna ägna all sin tid åt köttproduktionen som blir allt mer efterfrågad.

- Kockarna i tv använder allt mer lammkött och det börjar märkas att efterfrågan ökar. Under förra året ökade konsumtionen i landet med sex procent och i dag produceras bara 40 procent av köttet i Sverige.

- Resten importeras från i första hand Nya Zeeland och Australien så vi hoppas att den här satsningen ska lyckas, säger Jonas.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons