Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De satsade sin tid på Bergalid

Annons

Matthias och Oscar läser vvs-utbildning på Hushagsgymnasiet i Borlänge. Genom sin praktik på Bergalid erbjöds de jobb över sommaren. Vattenledningar och rör i elementen behöver bytas ut. Matthias och Oscar utför samma jobb som en fullärd vvs-montör, med överinseende av en handledare.

- Jobbet är varierande. Det handlar mycket om problemlösning.

Först ska sådant som watt i elementen räknas ut. Sedan tar det fysiska arbetet vid. Det är speciellt att jobba i en anrik miljö.

- Det är en fin kåk. Man får tänka sig för, säger Oscar.

Varje dag för Matthias och Oscar loggbok. Jobbet ska nämligen redovisas i ett projektarbete, som även förtäljer historiken bakom huset. Den sitter som ett rinnande vatten, killarna börjar genast berätta om Ljungberg som köpte huset för 100 år sedan. Han grundade bland annat SSAB och i dag är han känd för fonden som delar ut stipendier till unga förmågor. Tydligen var han först med tvättmaskin också.

Nu ägs huset av frimurarna. Och ja, Matthias och Oscar har varit inne i "hemliga rum". Dit får bara frimurare gå i vanliga fall.

Ni har alltså umgåtts varje dag, fem veckor i sträck. Blir ni inte trötta på varandra?

- Jodå, det har hänt, erkänner Oscar.

- Ibland har vi olika lösningar, säger Matthias.

I vår tar Matthias och Oscar studenten. Då börjar de jobba direkt. Lärlingstiden är två år, men Matthias och Oscar kan även räkna in veckorna på Bergalid.

Fast sista sommarlovet går inte bara åt till att jobba. Just nu njuter Matthias och Oscar av några veckors välförtjänt ledighet.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons