Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De samarbetar för barnens språkutveckling

Annons

Det var Eva Schenning som kom med idén. I sitt jobb på skolan hade hon sett hur barnens språk blev fattigare och ordförståelsen sämre.

- Barnen läser inte så bra, de läser inte så mycket och föräldrarna upplevde det som om de inte läste för sina barn längre, det blir video i stället.

När Eva läste om ett projekt som kallades Boknallen, blev hon inspirerad.

- Där åkte man hem till nyblivna föräldrar och lämnade en nalle och en bok.

Eva tog kontakt med barnavårdscentralen och Helena Ollinen, liksom med biblioteket och med Annika Baena, som jobbar inom förskolan som tal- och specialpedagog.

- Vi träffade alla BVC-sköterskor, men det var Helena som nappade och det passade ju bra eftersom vi alla jobbar här i Grängesberg, säger Eva och Gunnel Risberg Carrander och Anna Carin Lindeborg, bibliotekarier i Grängesberg, instämmer.

Annika Baena hade i sitt arbete upplevt samma sak som Eva såg som lärare.

- Många pratade dåligt, det var många remisser, många barn som kom till mig från förskolan, där man upptäckt att de hade ett dåligt språk.

För att få hjälp att nå målet, att lära barn och föräldrar att gå till biblioteket, sökte gruppen pengar från statens kulturråd.

- Vi fick pengar och köpte in en omgång, böcker, berättar Gunnel Risberg Carrander.

-Själva projektet innebär att vi ska vända oss till nyblivna föräldrar. Vi började 2002. Vid första besöket på BVC fick föräldrarna ett gåvobrev och kunde komma hit till biblioteket och hämta en bok till det nyfödda barnet.

Från början fanns det bara Barnets första bok, men numera har sortimentet utökats och man kan välja mellan flera, bland annat Min Skattkammare.

På bokens försättsblad sitter en liten förtryckt lapp, med projektets namn - Bokgrodden. Där skrivs barnets namn in.

- Vi har tänkt följa barnen upp till femårsåldern, nu har de första hunnit fylla två och ett halvt - och fått ett nytt gåvobrev.

-Vid två och ett halvt kommer de till oss på BVC igen, förklarar Helena.

- Då lämnar jag ut brevet och uppmanar föräldrarna att gå till biblioteket.

Den här gången får barnen och deras föräldrar välja mellan tre Grodanböcker, författade och illustrerade av Max Veltelius.

-Den rosa är populärast, ler Gunnel och visar upp Grodan och kärleken.

När barn och föräldrar kommer till biblioteket för att hämta ut gåvoböckerna, försöker Gunnel och Anna Carin fånga upp och visa runt.

- Vi berättar och ger tips på böcker, försöker ge lånekort till de föräldrar som inte redan har.

Reaktionerna har varit positiva, även om inte alla tar chansen att få en bokgåva. Cirka 70 procent hämtar ut sina böcker.

- Men i början var det fler, det var nästan alla, nu på slutet har det blivit lite sämre, konstaterar Helen.

Projektet fortsätter alltså följa barnen upp till femårsåldern.

- Men eftersom vi startade 2002 har ingen hunnit fylla fem än... Det är tänkt att de återigen ska få ett gåvobrev och göra ett nytt besök här, kanske i samband med en sagostund.

Annika betonar att det är viktigt att man fortsätter läsa för sina barn, även sedan de lärt sig läsa själva, just för kontakten och den positiva känsla som ger så mycket.

Hon har sett en glad vändning i tendenser och utveckling.

- De senaste undersökningarna visar att föräldrar läser mer för sina barn igen, att det har vänt en smula.

Att ge föräldrar och barn en naturlig entré till böckernas och bibliotekens värld har många positiva effekter, det är gruppen överens om.

-Och vi har så mycket att erbjuda föräldrar här på biblioteket- böcker om föräldraskap, tidskrifter som Vi Föräldrar, litteratur om hur man syr barnkläder... räknar Gunnel upp medan Eva tillägger att det även kan var nog så viktigt att som småbarnsförälder också få tänka på något annat än barn och blöjvärld, få influenser utifrån.

Annika Baena kommer att kunna utvärdera projektet så småningom.

- Jag träffar alla barn i ettan, men de barn som har svårigheter har jag förstås mött långt tidigare. Vi får se om det blir någon skillnad, säger hon.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons