Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De säger nej till EMU

Annons

- Vi har fått signaler om att vi har stora chanser att vinna, säger Kenneth Persson, ordförande i arbetarekommunen och EMU-motståndare.

Det är lite drygt sju månader kvar. Den 14 september gör svenska folket sitt val. Ja eller nej till en gemensam valutaunion, EMU. Vilket valresultatet än blir, kommer det att få konsekvenser för den svenska ekonomin.

Hur ska du rösta?

Det är kanske inte en lätt fråga att svara på. Helt klart står dock att både ja- och nejsidan fram till folkomröstningen, kommer att göra sitt yttersta för att övertyga så många som möjligt om att just deras åsikt i frågan är den mest fördelaktiga för landets ekonomi.

I Dalarna har EMU-motståndarna redan börjat mobilisera sig. I veckan träffades nejsidans socialdemokrater i Borlänge för att lägga upp en strategi inför kommande kampanjer.

Sören Wibe, riksdagsledamot och ordförande för Nej till EMU, deltog vid mötet:

- Att gå med i valutaunionen är samma sak som att godta ett långtgående uppgivande av flera centrala områden i svensk ekonomi, säger han.

I klartext säger Sören Wibe att ett ja till EMU skulle innebära att svenska folket förlorar makten över landets penningpolitik.

I stället skulle beslutanderätten lämnas i händerna på en valuta-union som är odemokratiskt konstruerad. En union som anser att låg inflation är viktigare än full sysselsättning och därför flyttar över ekonomiska problem på arbetsmarknaden.

- Går vi med kommer andra att skriva våra lagar. Vi kommer inte kunna göra annat än att anpassa oss, säger Sören Wibe och höjer ett varnande finger.

Inför folkomröstningen ska kampanjer drivas både på riksplanet och i distrikten. Socialdemokraternas nej-sägare planerar aktiviteter i samtliga av Dalarnas kommuner. Riktigt hur man ska lägga upp arbetet är ännu inte klart, men inom kort ska de lokala kampanjerna börja ta form.

- Vi har segervittring. Våra chanser är stora. Det har vi fått signaler om, säger Kenneth Persson, ordförande i arbetarekommunen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons