Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De råder bot på läkarbristen

Annons

Läkarbristen är stor inom hela landstinget men i Mora kan man nu glädjas åt att åtta av tjänsterna har blivit tillsatta. Sex av läkarna har rekryterats från Tyskland medan de övriga två är svenskar.

För att minska läkarbristen har landstinget haft projekt med ett flertal europeiska länder för att rekrytera läkare till Sverige.

- Vi har koncentrerat oss till norra delarna av EU. Där är de kulturella skillnaderna inte så stora och Tysklands läkarutbildning överensstämmer med den svenska utbildningen, berättar Margareta Björkqvist personalsekreterare vid Mora lasarett.

Ingen av de tyska läkarna hade några förkunskaper i det svenska språket när de kom till Sverige men Margareta Björkqvist tror inte att det kommer att bli några problem.

- De tyska läkarna har gått en tre månader lång intensivkurs och har fått bra kunskap i det svenska språket, säger Margareta.

Inte heller läkarna själva tror att språket ska bli något hinder.

- Svenska språket är besläktat med tyskan så det har gått ganska bra att lära sig, säger Martin Kropp.

Tyskarna ser fördelar med att komma till Sverige och arbeta.

- Sverige har bättre förutsättningar för både AT-läkare och ST-läkare. I Tyskland finns dessa utbildningar bara på papper och läkarna kan tvingas arbeta 12 timmar om dagen, berättar Joakim Winkes.

Stämningen och optimismen var överlag hög bland de nya läkarna, såväl inför den nya arbetsplatsen som deras nya hem.

- Det är fint och trevligt här. Sommaren har varit helt underbar, säger Miriam Cuprunov.

- Vi får se hur det blir efter vintern, tilllägger Kai Petersmann lite skämtsamt.

Av de nya läkarna är Miriam Cuprunov överläkare/psykiater. Jan Lissmyr, Muntasir Abo AL Hayja och Jens Vockmar är ST-läkare, blivande överläkare, vid intern medicin. De övriga fyra är AT-läkare, blivande allmänläkare.

SOL JENNY ERSSON

Mer läsning

Annons