Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddar brandtornet i Bunkris

Annons

- Tornet är väldigt fint. Att kunna behålla det vore av stort värde.

Så sade länsantikvarie Ulf Löfwall från länsstyrelsen då han i förra veckan träffade styrelsen för föreningen BBB, Bevara Bunkris brandtorn. Med vid mötet fanns också antikvarien Anders Gottberg, och Sveaskogs Björn Larsson.

- Det är imponerande att de lagt ned så mycket tid och arbete redan, sade han.

Med "de" menade han just BBB, som hittills lagt ned omkring 200 000 kronor i arbets- och maskintid på att rädda tornet från att ohjälpligt förfalla. Olika företag har sponsrat genom att låna ut maskiner.

I styrelsen för BBB sitter Lars-Erik Wallin, Gunnar Lönnbert och Gunnar Lönnbert, som alla tre har sina rötter i just Bunkris.

Hittills har föreningen brutit en väg till tornet, lyft det några decimeter, eftersom det träd som står inne i tornet var på väg upp genom golvet i "utkiksrummet" längst upp. Man har också bytt ut bottenstockar och gjutit en ny grund, samt lagt plåttak och bytt ut panoramafönstren längst upp.

- Tornet är säkrat och nu återstår det kosmetiska, sade Leo Persson, ordförande för det möte som hölls i förra veckan med föreningen, länsstyrelse- och Sveaskogsrepresentanter. Mötet innehöll naturligtvis också ett besök i tornet.

Vid besöket konstaterades att tornet är i mycket stort behov av ny panel.

Föreningen har skickat in en ansökan till länsstyrelsen om bidrag till att sätta ny panel. Svar på denna ansökan kan komma framåt hösten. Men under tiden är tornet räddat från förfall.

I framtiden hoppas föreningen att tornet ska bli centrum i en turistisk och kulturell satsning där besökarna kan titta på en permanent utställning i tornets nedre del.

När de sedan beundrat utsikten kan de besöka några av de många intressant lämningar efter gårdagens skogsbruk som fortfarande finns i området.

Fotnot. Föreningen Bevara Bunkris brandtorn bildades 2001 på initiativ av en förbipasserande turist, Sigge Gustavsson. I dag har föreningen 100 medlemmar.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons