Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddade Annas liv

Annons

I Dala-Floda var det efterlängtade sommarlovet ytterst nära att få en tragisk inledning.

Anna Hult, som tillbringade den första sommarlovsdagen vid Flosjöbadet, hade på sin luftmadrass kommit ett stycke ut från bryggorna.

Plötsligt rullade hon av madrassen och försvann. Några sekunder senare syntes hennes hår och händer i vattenytan. Från land var det lätt att uppfatta hennes kamp för livet som en vattenlek.

Men en person reagerade blixtsnabbt:

- Jag förstod att hon tog spjärn mot bottnen och hoppade för att komma upp till ytan och få luft, berättar Robin Falk, som befann sig på bryggan tillsammans med några av sina jämnåriga kamrater.

Han kastade sig i vattnet och var snabbt ute vid flickan. Han greppade runt hennes midja och lyckades få in henne till bryggan. Där mötte hans jämnåriga kamrater Johan Ogarp och tvillingarna Lars och Nils Eriksson upp och hjälpte honom att hålla den panikslagna flickan ovan vattenytan.

Robins rop på hjälp hade också fått några av de vuxna som befann sig på land att springa ner till stranden och ut på bryggan. Sjuksköterskan Anette Ekroot var en av de vuxna som var först på plats.

- Anna var jätterädd och chockad, men hämtade sig efter en stund, berättar Anette, som tycker att de fyra livräddarna svarade för en fantastisk insats:

- De visade prov på föredömlig handlingskraft och gjorde allt rätt. Med största sannolikhet räddade de flickans liv.

Anette tar också tillfället i akt att betona vikten av att barn som badar hålls under uppsikt och inte tillåts ge sig ut på djupt vatten.

- Det är inte alltid det finns uppmärksamma och handlingskraftiga tioåringar i närheten, konstaterar hon.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons