Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De räddade 4-åringen

Annons

Det var strax efter klockan 13 på torsdagen som flickan försvann från gården. När hon inte återfanns i de närmaste omgivningarna larmade familjen polisen.

- För att nå ett snabbt resultat, innan det blev mörkt, satta vi in alla disponibla resurser i Dalarna, berättar Roland Eriksson, chef för polisens hundenhet.

En lokal sambandscentral upprättades i Floda Medborgarhus och som mest deltog 15 polispatruller, två hundar, den lokala räddningstjänsten, personal från hemvärnet i Dala-Floda, medlemmar i Gagnefs orienteringsklubb och mängder av andra frivilliga i sökandet.

Dessutom var ytterligare två hundpatruller samt en helikopter på väg till Dala-Floda.

Under tiden hade polishunden Rex och hans förare Roger Persson fått upp ett spår efter ett barn och en hund. Det gick - längs isiga skoterspår - mot familjens fäbodställe i Flobergets fäbodar.

När Rex var mindre än fem minuters spårning från fäbodtunet i Floberget hittades flickan av två privatpersoner som deltog i sökandet. Då var klockan nära 17 och flickan och bordercollien hade varit borta i nästan fyra timmar.

- Varken flickan eller hunden efterlämnade några synliga spår längs skoterlederna, men Rex gjorde ett kanonjobb och lyckades spåra dem till fäbodstället, berättar Roland Eriksson.

Till saken hör att Rex och hans husse under veckan deltagit i en specialutbildning gällande svåra spår. Rex, som fyller sju år i sommar, är en av flera mycket dugliga polishundar i Dalarna.

- Ytterligare fyra polishundar samt lika många civila hundekipage fanns i beredskap för eventuell spårning under natten, berättar hundenhetens chef.

I Dalarna finns det nio hundpatruller samt en specialtränad narkotikahund. Till det kommer fem särskilt tränade civilia ekipage samt ett antal räddningshundar.

- Vi är oerhört lättade, lyckliga och tacksamma mot polisen och alla frivilliga, säger Irene Fröjd.

Hon är också imponerad över hur snabbt och effektivt polisen organiserade sökandet.

- Polisens värde kan inte nog betonas. Nu får det vara nog med neddragningar. När man behöver hjälp inser man att polisen är värd varenda skattekrona som satsas, säger Irene Fröjd.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons