Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De prisades för sin design

Annons

Gymnasieeleverna Isabella Brorsson och Sara Nilsson har fått diplom för sin design. Nu ska deras design produceras i en begränsad serie av keramikern Anders Dolk.

Isabella Brorsson går första året på estet-bild på Martin Koch-gymnaiset och Sara Nilsson går andra året. Isabellas kanna påminner lite om en ringlad stenålderskruka eller en tysk remmare med sina tvärgående band.

-Jag tänkte på snäckor och vatten när jag designade den, berättar Isabella Brorsson.

Isabella har fått pris för sin kanna i klassen traditionell design. Sara Nilssons mjölkkanna vann i klassen nyskapande design. Kannans öra har inte den klassiska, runda formen och den saknar hål för pekfingret. I sin första skiss utgick Sara från formen på en pingvin. Men efter hand, i samråd med Anders Dolk, skalades allt mer av ursprungsformen bort tills pingvinen bara kunde anas.

Anders Dolk kommer att gjuta hundra stycken av vardera Saras och Isabellas designer. Förutom diplom får de två royalty från försäljningen enligt gällande avtal för formgivare. I juryn satt Anders Dolk, bildläraren Jan Ivåker, industridesignern Ehrling Schmidt och silversmeden Eva Wistedt.

Bakgrunden till utmärkelsen är fjolårets utställning av hantverk och design i Hedemora med anledning av designåret 2005. I samband med utställningen utlyste arrangören Hedviq, knutet till Hedemora Näringsliv AB, en tävling för elever på estetiska programmet på Martin Koch-gymnasiet.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons