Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De omvänder tre rövare

Annons

Musikalen Folk och rövare i Kamomilla stad utgör examensprov för musiklinjens niondeklassare, som sedan i höstas jobbat med uppsättningen.

- Det är bra att jobba mot bestämda mål och eleverna har varit duktiga och läraktiga, tycker Mona Holmgren, kapellmästare och ansvarig för arrangemangen och sånginstuderingen.

- Eleverna har fångat in sina rollkaraktärer och nått mycket längre än vad jag trodde att de skulle göra. Det är ungdomar med huvudet på skaft, anser Stina Axelsson, som svarar för koreografi och regi.

Tidigare avgångselever vid musiklinjen har satt upp Blyton Rock, Pelle Svanslös, Trollkarlen från Oz och Djungelboken. Årets musikal har en handling med många bottnar och kan, under den glättiga ytan, ses som ett spel om social utslagning, kriminalitet, solidaritet och gemenskap.

Premiären begicks i går och under de närmaste dagarna blir det ytterligare en offentlig föreställning (onsdag) samt några skolföreställningar. I orkesterdiket finns ett tiotal av musikskolans lärare, som ger eleverna en perfekt musikalisk uppbackning.

Med en för åldern överraskande mognad spelar eleverna ut och ger färg och karaktär åt sina rollfigurer.

Föreställningens kvalitet är ett bra betyg på elevernas kunskaper, men även på deras lärare, musiklinjen och hela upplägget med samarbetet med Musik- & Dansskolan och det offentliga examensprovet.

- I varje kull av avgångselever brukar det vara några som satsar på sång och musik, säger Mona Holmgren, och konstaterar att flera av linjens tidigare elever deltagit i andra musik- och teatergruppers produktioner.

- Eleverna får breda kunskaper som de tar med sig ut i livet och har nytta av oavsett vad de kommer att ägna sig åt, fastslår Stina Axelsson.

Och sist med inte minst; ungdomarna roar och underhåller mängder av kommuninvånare i alla åldrar. Examensföreställningarna har blivit ett uppskattat inslag i det lokala nöjeslivet.

Dessutom har de själva väldigt roligt.

Det både syns och hörs.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons