Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De (näst) sista entusisterna

Annons

– Det här är i princip ett allvarligt menat försök att hålla gillets verksamhet vid liv, säger Kalle Frentz som är ledare för verksamheten.
Sedan fyra år tillbaka har man svängt över verksamheten på mindre uniform dansglädje och här blandas sorterna friskt. En och annan dansbandslåt tränger sig in i det karaktäristiska jularbosuget.
Kalle och Lisbeth Frentz, Alice och Gunnar Andersson och Sven Bachler tillhör veteranerna i gänget som gör allt för att hålla kvar den folkliga dansens popularitet från en tid då Ludvika Folkdansgille, Söderbärke Folkdansgille och Hörkens Bygdedansare tillhörde de näst intill otaliga folkdansgrupper som bjöds ner till Bosse Larsson i Nygammalt och fick visa upp sig för miljoner tevetittare.
– På den tiden var folkliga dansens status en helt annan.
Vi minns när det var jättekö till våra nybörjarkurser och det stod folk och hoppades på sjukdomsfall och återbud den kvällen nybörjarkurserna startade, minns Sven Bachler.
Alla hade sett dansarna i teve och tyckte det verkade jätteroligt att vara med.
I dag finns det ingenstans att visa upp sig och därmed får inte den här sortens dans en chans att visa att den finns, menar han och de övriga.
Gunnar ”Skinnarn” har med sig en tidning, till kvällens träff, där han läser högt om hur motsvarande dansverksamhet gör succé på olika håll i landet.
– Varför får vi inte hit folk, frågar han sig.
Någon replikerar att den modellen han just har läst om är den som gillet självt har praktiserat de senaste åren utan att verksamheten har vuxit i önskvärd grad.
Som om inte rekryteringen vore enda problemet för gillets entusiaster har man problem med den fortsatta verksamheten i ett annat avseende.
Det handlar om lokalen.
Just den här kvällen håller man till i den gamla gästgivargården från Hällsjön eftersom Forsslundssalen, där man håller till i vanliga fall, är bokad för julbord.
– Fram till nu har vi kunnat lösa problemet genom att flytta på dansarna efter behov när Forsslundssalen varit bokad, säger Sven Åhl som upphör med sin verksamhet här vid årsskiftet.
De nya ägarna till hans carteringfirma får möjligen inte samma självklara samarbetspartner i hembygdsföreningen som förre gårdsfogden och ”inventariet” Sven Åhl haft och här blir det förmodligen andra hyrestariffer som gäller, befarar man.
Framtiden för resterna av Ludvika Folkdansgille är oviss efter nyår.
Nu står hoppet, hos Kalle Frentz och hans vänner, till att folklig dans blir högsta mode bland allmänheten igen. Precis som på den tid tevetablåerna hade utrymme för mera äktsvensk underhållning än vad fallet är 2005.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons