Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nådde Sydpolen

Annons

Thomas och hustrun Tina besteg Mount Everest 1999. I fredag kom de fram till Sydpolen - efter 63 dagar och drygt 1 050 kilometer med skidor och pulka över isvidderna.

- De är faktiskt det första äkta paret som klarat av det. Tina är också den första svenska kvinna som tagit sig landvägen till Sydpolen, säger Pia Wilkensson-Sjögren.

Expeditionen var också något av en kommunikationsteknisk framgång. För första gången kunde webbintresserade ta del av expeditionens framsteg - dag för dag.

- Hemsidan uppdaterades dagligen. De var utrustade med det senaste inom trådlös kommunikation, säger kompisen och samordnaren Andreas Andersson.

Sydpolen nåddes i fredagen den 1 februari klockan 13.30, svensk tid. Vid Sydpolen var det isande kylig natt.

- Jag talade med Thomas i lördags. Han berättade att det var otrolig känsla att efter tolv timmars nonstopvandring mötas av 20 sydpolenforskare och tv- kanalen CNN. Vid målet blåste det hårt och temperaturen var minus 40 grader - en köldfaktor på totalt minus 70 grader, berättar Pia.

Thomas har en bakgrund som god skidåkare, konståkare och elitseglare. Familjen har starka rötter i Rättvik, där farfar Adrian var en av de kända Wilkenssonköpmännen. Rättvik står familjen mycket nära.

- Förutom att han lärde sig åka skidor i Rättvik har han och Pia laddat upp inför sina äventyr i Rättvik. Han är där ofta. Han har bland annat vandrat många mil längs Siljansleden inför sina expeditioner. Man kan lugnt säga att Rättvik och Stumsnäs är en kraftkälla för dem båda, säger mamma Pia.

På torsdag återvänder Thomas och Pia till Sverige och hemorten Stockholm. Dalarna får dock vänta.

- Om drygt två veckor åker de till New York för vidare färd till Kanada. De ska åka skidor till Nordpolen också, säger Pia Wilkensson-Sjögren.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons