Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nådde målet

Annons

Många socknar hade egna fanbärare och många av långvandrarna hade redan dalafanor.

På Stortorget var talarna många.

Det kanske mest uppskattade inslaget var när Jessica Geidnert från Äppelbo kulade växelvis med Trons Lasse som blåste i näverlur.

Mycket uppskattat var också Leksands folkdanslag som dansade till Rättviks Lilla Spelmanslag.

Rättviks kommunalråd Johnny Jones, som själv gick en etapp, fanns på plats och höll ett tal till minnet av herrarbetarna och visade sin uppskattning för den dalareklam vandringarna ger.

Vid mötet högtidlighölls också 260 år-jubileet av "Stora Daldansen" i Stockholm 1743, då åtskilliga dalkarlar fick sätta livet till.

Att mördandet av dalkarlarna var obefogat fastslog Börje Sandén från Upplands Bro, som i sin forskning utrett att dalkarlarna 1743 inte hade några bloddrypande krav på revolution utan snarare ville ha en redovisning av vad orsakerna var till de krig Sverige deltog i, samt reste krav på en rad demokratiska reformer.

Dalkarlsvandringarnas organisationsgrupp fick en eloge av Lars Pettersson vid Sveriges Hembygdsförbund, som berömde initiativet att återuppta de historiska arbetskraftsvandringarna där mer än 30 vandrare klarade av alla tolv etapperna av Dalkarlsvägens "Storvandring 2003". Närmare tusen personer har gått någon av dagsetapperna.

- Ren succé och ett fantastiskt resultat, säger Trons Lasse Matsson, som lett hela arrangemanget från Mora till Stockholm.

- Visserligen har vi även i år haft tur med vädret och bästa tänkbara förutsättningar. Men jag tycker ändå att alla som har gått åtminstone en av våra långa vandringssträckor har gjort en mycket god prestation.

- Det har som vanligt varit en helt fantastisk uppslutning från alla håll, säger Trons Lasse, som bara har beröm att ösa över vandrare, medarrangörer, funktionärer, sponsorer och allmänhet.

Själv har han inte kunnat vara med - en avsliten hälsena under vintern stoppade honom. Men han har lett planering och vandring från en sponsrad följebil.

Hur det blir nästa år vill Trons Lasse inte uttala sig om innan årets upplaga av Dalkarlsvandringen särskådats ordentligt.

- Att det blir fler vandringar i framtiden är jag övertygad om. Men om det blir redan 2004 vet jag inte.

- Det vi nu närmast behöver satsa på är en ordentlig märkning av hela Dalkarlsvägen. Stolpar och skyltar som visar rätt väg i stället för den snitsling som vi nu huvudsakligen fått ta till.

- Men det är en stor kostnad och ett stort arbete. Och jag vet inte hur långt våra knappa resurser räcker, säger Trons Lasse Matsson.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons