Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De mjölkade prisnämnden

Annons

För sin idé belönades de med ett stipendium på 15 000 kronor i uppfinnartävlingen Idéjakten.

Marcus, Jens och Jens, som går första årskursen på Lugnetgymnasiets teknikprogram, ville lösa ett irriterande vardagsproblem:

- Tänk när man hällt upp flingorna och skivat bananen. Och så kommer det bara klumpar ur mjölkpaketet...

Med deras uppfinning går sådana förargligheter att undvika.

Förpackningen får ett plastfönster, med ett papper på insidan som mäter mjölkens Ph-värde. Med en snabbkoll på mätaren ser man hur färsk mjölken är. Ju surare mjölk, desto rödare blir mätaren. Plastfönstret har också en annan funktion. Genom den halva av fönstret som inte täcks av mätaren, kan man se hur mycket mjölk det är kvar i paketetet.

- Eftersom måtten står tryckta på paketet, så kan det underlätta vid matlagning och bakning, konstaterar Marcus, Jens och Jens, som ännu inte bestämt hur de ska gå vidare med sin idé.

Stipendiet fick de vid en ceremoni på Lugnetgymnasiet för en tid sedan. Då belönades också hela klassen, TE1, med ett klassstipendium på 10 000 kronor.

Totalt kom det in 106 bidrag till Idéjakten, som är ett samarbete mellan det lokala näringslivet, Falu kommun och Ljungbergsfonden. Tävlingen är en del av det större projektet Teknikerjakten och tanken är att uppmuntra unga idékläckare.

- Juryn var verkligen imponerad av hur fria ungdomarna var i tanken, säger projektledaren Per Olén.

Han planerar nu för en ny upplaga av Idéjakten till hösten.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons