Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De mest akuta problemen kan åtgärdas

Annons

Att ombyggnaden av Grycksbo-skolan stoppades berodde på att fastighetskontoret meddelade skolchefen Svante Hanses att ombyggnaden och mögelsaneringen skulle bli dubbelt så dyr.

Från början var den beräknad att kosta 8.163 000 kronor. Och det var på den summan skolkontoret beräknat hyran. Nu skulle den i stället kosta 19 163 000 kronor vilket skulle medföra en hyreshöjning för skolan på ytterligare 1,5 miljoner kronor per år.

- Och det kunde vi bara inte ta då vi är tvingade att spara tio miljoner kronor i år och 15 miljoner kronor nästa år, säger skolchefen Svante Hanses.

Han blev mycket förvånad över den plötsliga kostnadsstegringen på närmare 150 procent procent. Så vitt han kan se har det inte tillkommit några nya krav i samband med ombyggnaden som inte var med från början.

Enligt uppgifter förklarar fastighetskontoret kostnadsökningen med att det inte funnits någon förstudie med kalkyl som man budgeterat efter. Några anbud på ombyggnaden har heller inte lämnats in.

Detta finner Svante Hanses mycket märkligt. Vad skulle det annars ha varit som fastighetskontoret från början räknat på då undrar han.

- Visst måste det ha funnits en kalkyl, säger han.

Skolan och fastighetskontoret har haft en träff för att diskutera den uppkomna situationen. Att något måste göras åt arbetsmiljösituationen är helt klart. Om inte annat för att kommunen ska slippa betala det höga vitet på 100 000 kronor.

Att åtgärda det mest akuta skulle grovt räknat kostar runt sju miljoner kronor, ansåg fastighetskontoret.

Beslutet blev att kontoret ska ta fram tre olika förslag med prioriteringsgrader på åtgärder. Dessa ska förses med prislapp och konsekvensbeskrivningar.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons