Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De måste avgå"

Annons

Henry Murtokangas föräldrar och lillebror reste i ett sällskap på tolv personer till Khao Lak i Thailand. När han fick höra talas om katastrofen väntade några mardrömslika dygn vid telefonen, internet och tv:n.

- Jag ringde och ringde till UD men kom aldrig fram, förutom en gång men då blev jag bortkopplad, berättar han.

Genom en bekant fick han så småningom besked om att lillebrodern Ville var utan fara.

Han hade befunnit sig i en fiskebåt när jättevågen slog in över stranden. Men föräldrarna, Vesa och Sirkka, hade dragits med av de enorma vattenmassorna.

När Vesa Murtokangas, som varit en hårsmån från att drunkna, sedan ringde Henry var han nästan säker på att hans hustru hade drunknat.

- Jag trodde att mamma var död, säger Henry Murtokangas.

Men det visade sig till sist att även Sirkka Murtokangas mirakulöst hade klarat sig, vilket också de andra i resesällskapet hade gjort. Efter hemkomsten till Sverige vårdades Vesa Murtokangas på Falu lasarett för lunginflammation.

Henry Murtokangas är självklart glad och lättad över att hans nära och kära överlevde flodvågskatastrofen. Men han har påverkats mycket av händelsen.

- Omedvetet har det funnits besvikelse och ilska över de ansvarigas brist på agerande och på det sätt som jag blev behandlad av UD. Det tar mycket energi att gå runt och vara arg. Nu kan jag inte hålla käften längre, säger han.

Henry Murtokangas säger att katastrofkommissionens skarpa kritik på något sätt känns som en upprättelse. Men det räcker inte.

- Göran Persson, Laila Freivalds, Ylva Johansson och alla andra nyckelpersoner måste packa och dra, säger han bestämt.

-Göran Persson var inte intresserad av att söka information om katastrofen trots att han är vår statsminister.

- Laila Freivalds saknar engagemang och ansvarstagande.

Han poängterar att det inte handlar om att hitta en syndabock och inte heller om partipolitik.

- Katastrofen är ingens fel. Men den som gör svåra misstag måste avgå. Hade de varit chefer i vanliga företag hade de fått sparken för länge sedan.

Henry Murtokangas tänker på alla de människor som kommer att sitta ensamma i jul för att de miste sina nära i flodvågskatastrofen.

- Det känns som ett hån att de här personerna sitter kvar, säger han.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons