Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lovar heltid och friskvård

Annons

För det blev den svettigaste presskonferensen i år...

Socialdemokraternas stora maktgruppering i länet, kommunalpolitiska gruppen, där kommunalråden, landstingsråden och riksdagsledamöterna, ingår, presenterade vallöften. Om de får styra.

Detta efter ett hårt gympapass i Friskis och Svettis regi.

För här skulle visas att friskvården tas på allvar.

Där ute på mattan gjorde makthavarna armhävningar till "Purple rain", och hoppade omkring i takt (nja kanske inte direkt i takt) till låtar som "Är det de här du kallar kärlek" och "Happy People".

En rejäl genomkörare för distriktsordförande Peter Hultqvist, landstingsråden Alf Johansson och Sören Bertilsson, kommunalråden Herbert Halvarsson, Älvdalen, Gunnar Magnusson, Vansbro, Marianne Nordlöf, Borlänge, oppositionsrådet i Falun, Jonny Gahnshag, samt riksdagsledamoten Kurt Kvarnström. Med flera.

Direkt efter gympapasset presenterade de två vallöften:

Heltid till alla 2008:

- Samtliga kommuner och landsting ska till 2008 klara av att erbjuda heltidsjobb till alla sina anställda som så önskar. Detta kräver också att vi jobbar med nya arbetsorganisationer, sättet att jobba, och med scheman. Detta är inget man gör över en natt. Därför, trots att mycket redan pågår i kommuner och landsting, sätter vi gränsen till 2008, säger Hultqvist.

- Jag är helt övertygad om att vi kommer att klara detta, säger Gunnar Magnusson.

Kommunal Dalarnas ordförande, Birgitta Sundqvist, håller med om att mycket gjorts, men betonar att mycket återstår.

- Nu i sommar har vi haft cirka 2 000 medlemmar som fått ersättning från a-kassan. Bara 25 procent av dessa är heltidsarbetslösa. Bland resten finns många timvikarier, som år ut och år in får leva med osäkerheten att bli inringda när det behövs.

Friskvårdsaktiviteter till alla.

- Alla anställda i våra kommuner och landsting kommer att erbjudas att delta i friskvårdsaktiviteter. Exakt hur det ska utformas måste bestämmas lokalt, och bygga på frivillighetens basis, säger Hultqvist, som tog Älvdalen som ett bra exempel.

- Vi har infört möjligheten för alla våra anställda att motionera en timme på arbetstid och dessutom få 500 kronor att disponera på årskort, skor, eller annat. Det har fallit väl ut, och vi har lyckats bromsa ökningen av långtidssjukskrivningar, säger Herbert Halvarsson.

- Brandmännen har ju alltid haft träning på arbetstid. Men andra grupper behöver också träna sin fysik lika mycket, exempelvis inom vården där det bland annat finns många tunga lyft, säger Sundqvist.

Politikerna ska skapa förutsättningarna, men varje arbetsplats måste bestämma hur man vill göra.

- Ska vi lägga upp träningspassen blir det inte bra, konstaterar Hultqvist.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons