Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lotsar dig rätt

Annons

Som tidningen berättade i går, är vårdköerna i Dalarna fortfarande långa.

Väntetidskansliet har kommit till för att lotsa vårdsökande genom valfrihetsregler och vård-garanti. De två personerna på kansliet kan också hjälpa till med att hitta de kortaste operationsköerna i landet och upplysa om köläget i Dalarna.

Väntetidskansliet kan däremot inte se var en enskild person står i vårdkön eller boka in besök eller behandlingar.

- När det gäller väntetider kan vi bara ge allmänna svar, säger Inger Nilson och Sam Karlström.

Det nya väntetidskansliet håller till på lasarettsområdet i Falun. Sedan i somras har det funnits ett tillfälligt kökansli i Borlänge, som nu slagit igen.

Dalfolket har numera rätt att söka vård var som helst i landet. Men gäller det specialistvård, måste man ha remiss.

Exempelvis kan den som står i kö för att få en ny höftled, ta kontakt med väntetidskansliet för att få reda om det finns något ställe utanför Dalarna med kortare operationskö.

I det fallet kan Sam Karlström och Inger Nilson berätta att det finns möjlighet att hamna på operationsbordet inom någon månad i Stockholm.

- Det största utbudet finns i Stockholm, konstaterar Sam Karlström.

- Men det är viktigt att komma ihåg att landstinget bara betalar för sjukresor i Örebro, Västmanlands och Gävleborgs län, fortsätter han.

Valmöjligheten gäller inte heller högspecialiserad vård, till exempel vissa former av cancervård.

Väntetidskansliet svarar också på frågor om den så kallade vård-garantin. Den innebär bland annat att den som fått remiss till en specialistläkare, har rätt att få en besökstid inom tre månader.

Många kliniker i Dalarna klarar inte att leva upp till den tidsgränsen, och då kan patienten vända sig till en annan vårdgivare. I det här fallet betalar landstinget sjuk-resor över hela landet.


fakta | väntan i vården

I slutet på förra året väntade 4 500 personer på behandling, till exempel höftleds- eller gråstarroperationer, i landstingets vårdkö. Jämfört med 2001 är det en ökning med 650 personer.

Av dessa har cirka 15 procent väntat i över ett år.

Antalet personer som väntar på sitt första besök hos en läkarspecialist har också ökat. Vid årsskiftet stod drygt 17 000 personer i den kön.

En femtedel av dessa hade väntat i över i ett år.

När det gäller primärvården visar en undersökning att de patienter som behöver träffa en läkare samma dag också får göra det.

Cirka 80 procent av alla patienter i primärvården fick träffa en läkare inom högst åtta dagar.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons