Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De löste kluriga frågor

Annons

I höstas kom en låda till Vikmanshyttans skola full med pysselgrejer och frågor från Framtidsmuseet i Borlänge. 21 andra klasser i Hedemora och Avesta kommun hade fått en likadan låda. Åtta klasser lämnade in svar på Framtidsmuseets frågor, men ingen svarade rätt på så många av dem som 4-5:an i Vikmanshyttans skola, de hade hela 46 rätt av 47 möjliga.

En del frågor var riktigt kluriga. Till exempel den om det är sant att bly är det tyngsta grundämnet.

-Inte ens våra rektorer visste svaret på det, säger Sandra Lindström.

Rätt svar är uran. Barnen har själva tagit reda på svaren genom titta i böcker, söka på internet och fråga sina föräldrar. Flera av dem har tagit med sig frågor och jobbat med dem hemma.

Röde Eriksson är museipedagog på Framtidsmuseet. Han tycker att eleverna i Vikmanshyttan ska ha en eloge, inte bara för att de svarade rätt på så många frågor, utan också för att svaren var så fyndiga.

-I flera av svaren återkopplar de till gamla svar. Till exempel skriver de om rävsvanstallen som växer i Kalifornien och kan bli nästan 5000 år gammal. Senare skriver de om jordbävningar som är vanliga i Kalifornien, och konstaterar att rävsvanstallen ändå har klarat sig.

De 47 frågorna handlar om allt som har med naturvetenskap att göra, från frågor om solsystemet till hur många ben som finns i människokroppen. Barnen har upptäckt att ibland finns det inte ett givet svar. En bebis har 300 ben, men efter hand växer benen i kroppen ihop och då blir de färre. Enligt elevernas efterforskningar finns det mellan 206 och 220 ben i kroppen beroende på hur man räknar.

Framtidsmuseets personal har till uppgift att väcka intresse för naturvetenskap och det tycks de ha lyckats med, åtminstone i Vikmanshyttans skola. Flera av eleverna vill bli naturvetare.

Josefine Karlsson vill bli rättstekniker eller arkeolog, Malin Bergman vill forska om rymden och Erik Viklund vill uppfinna ett magnetbälte som kan bygga en robot runt omkring den som bär på bältet. Priset är fri entré för hela klassen på Framtidsmuseet i vår.

Och varför snorar man för? Jo när man blir förkyld blir näsans slemhinna infekterad och avger mer slem.

Fotnot: Uranus och uran är uppkallat efter den grekiske guden Uranos som är farfar till bland annat gudarnas konung Zeus.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons