Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lockar unga till skogen

Annons

I tider när allt fler ungdomar drömmer om att arbeta inom områden som media och it, samtidigt som svensk basindustri oroas för vilka som ska ersätta alla 40-talister som snart går i pension, arbetar skogsindustrin hårt med att locka ungdomar till sin bransch.

Framtidsresan är ett samarbetsprojekt mellan samlande svenska skogsindustrin och skolan, och har sedan hösten 1999 besökt 230 gymnasieskolor och träffat totalt 26 000 elever.

Förra veckan kom de till Lugnetskolan.

- Ja, nu är vi i Dalarna för att övertyga eleverna om att skogsbranschen är cool och inte enbart handlar om motorsågar och trädfällning, berättar Lovisa Helmersson, som tillsammans med Henrik Sjögren och Daniel Sahlén skötte föreläsningen.

Det beskrev om alla de områden, från forskning till framställning av riktigt ovanliga produkter, som ett arbete inom skogsindustrin kan handla om.

- Daniel Sahlén förklarar att detta kan vara lika intressant och personlighetsutveckland bransch för unga människor som att jobba inom som inom media och it.

Bara det faktum att en tredjedel av föreläsningen skedde på engelska överraskade flera av eleverna:

- Detta gör vi för att visa att 80 procent av det som svensk skogsindustri tillverkar och producerar går på export. Detta är alltså ett internationellt jobb, menar Henrik Sjögren.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons