Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lockar turisterna

Annons

Trots farhågorna om en dålig turistsommar visar det sig att flera turistmål klarar sig hyggligt eller till och med går plus.

- På något vis känns det som att holländarna kommer starkt, säger Camilla Collett, vd för Tomteland utanför Mora.

Aktivitetsparken har ökat sin omsättning med 20 procent under sommaren, medan besöksantalet har gått upp med fem procent.

Barnfamiljer är den största gruppen.

Även Orsa Grönklitts björnpark är en av turistsommarens vinnare. Medan antalet övernattningar på Orsa camping har minskat med drygt en procent, har antalet besökare till Björnparken gått upp med tio procent, en av de högsta siffrorna någonsin, och gästnätterna på Grönklitt har ökat med drygt sju procent.

- Sammantaget är det betydligt över branschsnittet, vilket vi är glada för, säger Torbjörn Wallin, vd för Orsa Grönklitt.

Företaget har varit offensivt i sin marknadsföring, och figurerat i ett hundratal tidningar och ett tiotal tv-kanaler i Europa. Resultatet har inte låtit vänta på sig, och det är främst svenska och holländska besökare som har blivit fler. Uppåt 95 procent av besökarna är barnfamiljer.

Även Säfsens fritidsanläggning utanför Fredriksberg har haft en bra sommar, och har ökat både besöksantal och omsättning.

Under juli månad hade stugorna i snitt uppåt 90 procents beläggning.

- Juli är "all time high", säger Christer Rosén, vd för Säfsen.

Orsak: den starka ökningen av antalet holländska gäster, som verkar lockas av paddling, fiske och skogsvandringar.

Säfsen har samarbetat med holländska turistbyråer, vilket tycks ha gett resultat.

Av de besöksmål som har gått sämre visar däremot Zornmuseet i Mora ett katastrof- resultat.

Besöksantalet gick ned med 25 procent i juni jämfört med föregående år, och med fem procent i juli månad.

- Och det verkar urdåligt i augusti igen. Jag tror att det kan bli det sämsta året i museets historia, säger museidirektör Birgitta Sandström.

Orsaken till nedgången är ännu inte klarlagd.

- Det här måste det göras en större utredning om, säger Sandström.

Zornmuseets nedgång blir särskilt intressant med tanke på att Dalarnas museum i Falun ändå har klarat sig hyggligt besöksmässigt i sommar.

Gösta Helldal, turistchef i Mora, spekulerar i om orsaken kan vara att Zornmuseet, på grund av 50-årsjubileet 1999, fick en skjuts framåt i besökssiffrorna, men att den effekten nu börjar mattas av.

- Men jag hoppas inte att det är en negativ utveckling, säger Helldal.

Även exempelvis Carl Larsson-gården och Leksands Sommarland har gått back.

Carl Larsson-gården hade fram till juli haft 3 000 färre besökare jämfört med förra året, vilket utgör en tioprocentig minskning. Det är främst ströbesökarna som uteblir, vilket intendenten Marianne Nilsson tror beror på vädret.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons